ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ - Δικηγόρος Εργατολόγος | Γιάννης Καρούζος
20
Μάιος
 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Συντάχτηκε από τον  στις 10:25

Υποχρεωτικά θα εφαρμόζονται οι κλαδικές συμβάσεις

και οι αποφάσεις διαιτησίας από τον Αύγουστο και μετά, μόνο εφόσον οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων  που υπογράφουν ή συμμετέχουν στη διαιτησία αποδεδειγμένα απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου.  

Η τελική συμφωνία μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και των δανειστών προβλέπει ότι «οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη». Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας». 

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Αναφορικά με το καθεστώς μεσολάβησης και διαιτησίας, συμφωνήθηκε η διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επιπλέον, κάθε διαιτητική απόφαση στο εξής θα αιτιολογείται και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν ότι «η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει νομοθετηθεί». 

 

 

Σχετικά Άρθρα

920x45 clean


followus 2
fb button  twitter button  youtube icon
logo 4
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2014
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ