03
Μάιος
 

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΝΥΚΤΕΡΙΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ?

Συντάχτηκε από τον  στις 23:21

Η νυκτερινή εργασία αμείβεται με ημερομίσθιο,

προσαυξημένο κατά 25% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Σε περίπτωση υπερωριακής νυκτερινής εργασίας, η προσαύξηση της υπερωρίας υπολογίζεται επί του ήδη προσαυξημένου κατά 25% ωρομισθίου.

Σχετικά Άρθρα

 • ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ;

  Η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα 28 Μαΐου 2018)

 • ΝΟΜΙΜΩΣ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

  Καταρχήν, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς

 • ΑΝΕΡΓΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  Κατηγορία: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σε μία ανοιχτή συζήτηση

 • ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑ
  Κατηγορία: ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  Σύμφωνα με τον Ν.3385/2005,  όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3863/2010, η απασχόληση 5 ωρών επί πλέον την εβδομάδα μετά τις 40 ώρες για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν πενθήμερο σύστημα απασχόλησης και 8 ωρών επιπλέον την εβδομάδα, για τις επιχειρήσεις  που εφαρμόζουν σύστημα εξαήμερης απασχόλησης, θεωρείται υπερεργασία η πραγματοποίηση της οποίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη
   
  - Οι 5 ώρες υπερεργασίας επί πενθημέρου  είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η και 
  - Οι 8 ώρες για το σύστημα του εξαημέρου είναι: 41η, 42η, 43η, 44η, 45η, 46η, 47η, 48η. 
   
  Με βάση τη νομοθεσία,  η πραγματοποίηση της υπερεργασίας ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και εφ' όσον ζητηθεί από τον τελευταίο, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παρέχει. Ωστόσο οι παραπάνω επιπλέον ώρες αμείβονται  με το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 20% και δεν συνυπολογίζονται στα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης. 
    
  Αντίθετα, η εργασία άνω των 45 ωρών για το πενθήμερο και  άνω των 48 ωρών για το εξαήμερο θεωρείται υπερωριακή απασχόληση και διέπεται από σειρά διατυπώσεων και διαδικασιών έγκρισης ενώ προβλέπονται  επιπλέον προσαυξήσεις: 40% για κάθε ώρα νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης  μέχρι τη συμπλήρωση των 120 ωρών ετησίως ή εντός του πλαισίου των εξαμηνιαίων αποφάσεων του υπουργού Εργασίας, 60% για απασχόληση πέραν των ορίων των υπουργικών αποφάσεων και 80% για κάθε ώρα κατ´ εξαίρεση υπερωρίας,  χωρίς δηλαδή την τήρηση,  από τον εργοδότη,  των προβλεπόμενων από το νόμο διατυπώσεων.
   
   
   
 • ΥΠΟΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ΟΙ 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΜΕ «ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
  Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Περισσότερες ώρες και για...λιγότερα χρήματα απασχολούνται οι 6 στους 10 εργαζόμενοι με μερική και «εκ περιτροπής» εργασία! 

  Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα  στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων που έγιναν στην περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. 

   

  Συγκεκριμένα:

   

  - Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.667 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 452 ελέγχους. 

  - Στους 9.025 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν σε επιχειρήσεις, 

  εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920 ή ποσοστό 10,19%. Αδήλωτοι - ανασφάλιστοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι, ποσοστό 30,65% και μερικώς  δηλωμένοι638 (ποσοστό 69,35%) εκ των οποίων οι 535 (ποσοστό 58,15% επί του συνολικού αριθμού των θιγομένων) δούλευαν με μερική ή «εκ περιτροπής» εργασία.

   

  ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 

   

  Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν 4 ελεγκτικοί μηχανισμοί: το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

  Η στόχευση των ελέγχων έγινε στους κλάδους που επιδεικνύουν την υψηλότερη παραβατικότητα, με χρήση του risk analysis του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 508 συνολικού ύψους 4.187.726,1€.

   

   

   

   

920x45 clean


followus 2
fb button  twitter button  youtube icon
logo 4
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2014
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ