ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ? - Δικηγόρος Εργατολόγος | Γιάννης Καρούζος
01
Ιούνιος
 

ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ?

Συντάχτηκε από τον  στις 19:57

Η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι

κατ’ αρχήν εργάσιμη ημέρα, και όχι εξαιρέσιμη αργία, για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος έχει χαρακτηρισθεί ως αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από Διάταγμα, από Υπουργική Απόφαση, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Αντίθετα, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, η εορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία.

Επομένως, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οφείλουν κατ’ αρχήν να εργασθούν κανονικά, και μάλιστα χωρίς να λάβουν καμία προσαύξηση, παρά μόνο το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο.

Ωστόσο, αν η ημέρα αυτή έχει χαρακτηρισθεί ως αργία για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τότε οι εργαζόμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν εργασία. Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δε θα δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, εκτός αν υπάρχει αντίθετη ρύθμιση από έθιμο, επιχειρησιακή συνήθεια, συμφωνία κλπ, ενώ όσοι αμείβονται με μισθό θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, χωρίς καμία διαφοροποίηση.

Αν όμως, μία επιχείρηση κατ’ εξαίρεση λειτουργήσει την ημέρα εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, τότε οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται το ημερομίσθιό τους, ενώ οι αμειβόμενοι με μισθό, δικαιούνται επιπλέον το 1/25 του μισθού τους. 

Σχετικά Άρθρα

920x45 clean


followus 2
fb button  twitter button  youtube icon
logo 4
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2014
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ