08
Ιανουάριος
 

ΝΟΜΙΜΩΣ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;

Συντάχτηκε από τον  στις 09:00

Καταρχήν, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να επιβάλει μονομερώς

το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

 

α) περιορισμός των δραστηριοτήτων του εργοδότη,

 

β) ενημέρωση και διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων,

 

γ) η διάρκειά της να μην είναι μεγαλύτερη από τους εννέα μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος και

 

δ) η απόφαση του εργοδότη που επιβάλλεται μονομερώς να κοινοποιηθεί εντός οκτώ ημερών στην Επιθεώρηση Εργασίας.

 

Η νόμιμη επιβολή συστήματος εκ περιτροπής εργασίας δε συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας διότι λαμβάνει χώρα κατ` ενάσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του εργοδότη. Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο εργοδότης πράττει παρανόμως και η μονομερής επιβολή του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας συνιστά βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

 

Ως εκ τούτου, ο μισθωτός μπορεί να αποδεχθεί τη μεταβολή, οπότε συνάπτεται νέα σύμβαση, τροποποιητική της αρχικής, η οποία είναι έγκυρη, ή να θεωρήσει την μονομερή βλαπτική μεταβολή ως καταγγελία από την πλευρά του εργοδότη και να αποχωρήσει, αξιώνοντας συγχρόνως την καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης ή να εμμείνει στην τήρηση των συμβατικών όρων, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σύμφωνα με τους προγενέστερους όρους, οπότε η μη αποδοχή τους από τον εργοδότη τον καθιστά υπερήμερο και άρα υπόχρεο στην καταβολή μισθών υπερημερίας. 

 

Σχετικά Άρθρα

 • ΠΟΣΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΑΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ;

  Σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας, ο μισθωτός δικαιούται,

 • ΑΝΕΡΓΙΑ - ΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΠΕΡΓΙΑ: ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
  Κατηγορία: Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

  Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σε μία ανοιχτή συζήτηση

 • ΥΠΟΔΗΛΩΜΕΝΟΙ ΟΙ 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΜΕ «ΕΥΕΛΙΚΤΕΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
  Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

  Περισσότερες ώρες και για...λιγότερα χρήματα απασχολούνται οι 6 στους 10 εργαζόμενοι με μερική και «εκ περιτροπής» εργασία! 

  Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα  στοιχεία του πιλοτικού προγράμματος στοχευμένων ελέγχων που έγιναν στην περιφέρεια Αττικής για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. 

   

  Συγκεκριμένα:

   

  - Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1.667 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 452 ελέγχους. 

  - Στους 9.025 εργαζόμενους που ελέγχθηκαν σε επιχειρήσεις, 

  εντοπίστηκαν να θίγονται οι 920 ή ποσοστό 10,19%. Αδήλωτοι - ανασφάλιστοι βρέθηκαν 282 εργαζόμενοι, ποσοστό 30,65% και μερικώς  δηλωμένοι638 (ποσοστό 69,35%) εκ των οποίων οι 535 (ποσοστό 58,15% επί του συνολικού αριθμού των θιγομένων) δούλευαν με μερική ή «εκ περιτροπής» εργασία.

   

  ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ 

   

  Για την υλοποίηση του προγράμματος συνεργάστηκαν 4 ελεγκτικοί μηχανισμοί: το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με τον Ελεγκτικό Μηχανισμό της πρώην ΕΥΠΕΑ, η Οικονομική Αστυνομία και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).

  Η στόχευση των ελέγχων έγινε στους κλάδους που επιδεικνύουν την υψηλότερη παραβατικότητα, με χρήση του risk analysis του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 508 συνολικού ύψους 4.187.726,1€.

   

   

   

   

 • ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕ ΓΙΑ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΤΕ 2151/2017)

  Σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

 • "ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ" ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ...ΣΥΜΦΩΝΙΑ?
  Κατηγορία: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγκάζονται πλέον να απασχολούνται, με ή χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους,  "εκ περιτροπής" για λίγες ημέρες την εβδομάδα ή κάποιες εβδομάδες το μήνα ή ακόμη και για λόγους μήνες μέσα στο έτος με ...αντίστοιχη, φυσικά,  περικοπή αποδοχών.  Με δεδομένη την αυξημένη χρήση της συγκεκριμένης "ευέλικτης"  μορφής εργασίας κυρίως στις νέες προσλήψεις (στο 13,87% φέτος τον Αύγουστο, 220.210 άτομα, έναντι 5% και μόλις 24.475 άτομα που ήταν το 2013) αλλά και σε ήδη υφιστάμενες συμβάσεις εργασίας  (μετατροπή συμβάσεων με μονομερή απόφαση του εργοδότη για διάστημα έως 9 μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος), ο dikigorosergatologos.gr παραθέτει την πλέον πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας. Η εγκύκλιος περιγράφει πότε η "εκ περιτροπής" εργασία μπορεί να εφαρμόζεται  με "συμφωνία" του εργαζόμενου και πότε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Στο βαθμό που αυτή... μετράει, λόγω των γνωστών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας. 
   
  Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την ΕΓΚΥΚΛΙΟ.

920x45 clean


followus 2
fb button  twitter button  youtube icon
logo 4
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ      ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2014
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ - ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ