ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΣΕ ΙΚΕ

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ Η ΜΗ ΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ
November 6, 2018
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
November 7, 2018
ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ: ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ Η ΜΗ ΛΗΨΗ ΑΔΕΙΑΣ
November 6, 2018
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
November 7, 2018
Share

Σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών υπάρχει,

όταν ο παρέχων ανεξάρτητες υπηρεσίες αναλαμβάνει την υποχρέωση έναντι ενός προσώπου, για παροχή εργασίας χωρίς όμως να υπόκειται στην εποπτεία και τον έλεγχο του αντισυμβαλλομένου του. Κύριο χαρακτηριστικό, επομένως της σύμβασης παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών είναι η ανάπτυξη πρωτοβουλίας και η ανεξαρτησία ως προς τον καθορισμό του τόπου, του χρόνου και του τρόπου παροχής της εργασίας, κάτι που βασικά δε συμβαίνει στην περίπτωση της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψει κάποιο θέμα και ο εργαζόμενος θελήσει να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό της σύμβασής του ως εξαρτημένης εργασίας, δεν έχει σημασία ο χαρακτηρισμός που δόθηκε στη σύμβαση αλλά αυτός που θα δώσει εν τέλει το δικαστήριο, σταθμίζοντας ποιοτικά τα στοιχεία της πραγματικής κατάστασης που πλαισιώνεται από τη σύμβαση εργασίας.

Βέβαια,  δυνάμει του νόμου 4387/16, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από 1/1/2017, όλοι συνταξιούχοι που απασχολούνται είτε ως μισθωτοί, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες, χρήζουν  κοινής αντιμετώπισης. Ήτοι, όσον αφορά στους συνταξιούχους του Δημοσίου που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα.

Επομένως, δεν έχει σημασία το είδος της απασχόλησης καθώς, πλέον, υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για όλους. Σε κάθε περίπτωση, η σύνταξή θα μειωθεί κατά 60%, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής.

Επίσης, ο συνταξιούχος υποχρεούται να ενημερώσει το ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑ για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν αναλάβει εργασία. Η παράλειψη δήλωσης συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού που έπρεπε να του παρακρατηθεί, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, βεβαρημένο με το ετήσιο επιτόκιο 4,56%.

Όσον δε, αφορά τον εταίρο σε ΙΚΕ, η ασφάλισή του στον ΟΑΕΕ είναι προαιρετική, αλλά πρέπει υποχρεωτικώς να υποβάλει σχετική δήλωση για τη συμμετοχή του ως μέλος της ΙΚΕ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Παράλειψη υποβολής συνεπάγεται σε βάρος του καταλογισμό των συντάξεων που έλαβε από τον χρόνο που κατέστη μέλος της ΙΚΕ (Ν 3863/10, αρθρο 13 παρ 3β, Ν 3865/10, άρθρο 10 παρ 2). Κατά τα λοιπά, δεν υφίσταται καμία συνέπεια, καθώς η συμμετοχή εταίρου σε ΙΚΕ, δε θεωρείται απασχόληση και δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ν 2639/98, οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν εντός 15 ημερών την κατάρτιση ατομικών συμβάσεων ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Διαφορετικά τεκμαίρεται ότι πρόκειται για σύμβαση εξαρτημένης εργασίας.

Συνοπτικά :

  1. O συνταξιούχος του Δημοσίου που είναι εταίρος σε ΙΚΕ, δεν υποχρεούται να ασφαλιστεί και δεν εφαρμόζονται για αυτόν οι διατάξεις περί απασχόλησης συνταξιούχων.
  2. Υποχρεούται να ενημερώσει το ΓΛΚ.
  3. Ο εργαζόμενος με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών – συνταξιούχος του Δημοσίου, υφίσταται μείωση 60% επί της σύνταξης, για όσο χρόνο διαρκεί η απασχόληση.
  4. Η ατομική σύμβαση εργασίας πρέπει να γνωστοποιείται στην Επιθεώρηση Εργασίας, από τον εργοδότη.