ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΓΚΥΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR “Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ – ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΔΙΚΙΕΣ”
March 18, 2020
ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
March 18, 2020
Share

Της Έλενας Στοφόρου, Δικηγόρου*.

Οι έγκυες γυναίκες αποτελούν μία ιδιαιτέρως ευαίσθητη ομάδα εργαζομένων. Με στόχο την διασφάλιση της υγείας αυτών αλλά και των κυοφορούμενων εμβρύων, ο εργοδότης οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προκειμένου το περιβάλλον εργασίας να μην είναι επιβαρυντικό ή επικίνδυνο για αυτούς.  Εκτός όμως από τα γενικά μέτρα, τα οποία υποχρεούται να εφαρμόσει ο εργοδότης, ως επιφορτισμένος με το καθήκον πρόνοιας, ήδη ο Έλληνας νομοθέτης έχει θεσπίσει και ορισμένες διευκολύνσεις και δικαιώματα για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων.

Αρχικά λοιπόν, εφόσον η φύση της εργασίας το επιτρέπει, η έγκυος εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να απασχοληθεί από το σπίτι και συγκεκριμένα με το καθεστώς της τηλεργασίας. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η καθημερινή μετακίνησή της από και προς την επιχείρηση, καθώς και η συχνή συναναστροφή της με άλλα άτομα. Ο εργοδότης με τη σειρά του υποχρεούται να καταβάλει κανονικά τις αποδοχές της εργαζόμενης με το καθεστώς της τηλεργασίας εγκύου.

Επιπλέον, η έγκυος εργαζόμενη, εφόσον είναι μητέρα και άλλου ανήλικου τέκνου μπορεί να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού. Συγκεκριμένα, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται σε γονείς παιδιών α) που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης, β) που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και σε εργαζόμενους γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία. Η άδεια ειδικού σκοπού είναι άδεια με αμοιβή, η οποία καταβάλλεται κατά τα 2/3 της από τον εργοδότη και κατά το 1/3 από το κράτος.

Ένα πρόβλημα όμως που παρατηρείται εν προκειμένω είναι ότι στην περίπτωση εγκύων που απείχαν ήδη από την εργασία τους είτε λόγω προβλημάτων εγκυμοσύνης, είτε επειδή είχαν άδεια μητρότητας κλπ, οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις δεν επιτρέπουν στον σύζυγο τους να λάβει την άδεια ειδικού σκοπού, έτσι ώστε να βοηθήσει την έγκυο γυναίκα του. Το ζήτημα αυτό δημιουργεί πρακτικές δυσκολίες, καθώς η έγκυος εργαζόμενη σε πολλές περιπτώσεις παραμένει στο σπίτι λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης ή φροντίδας του νεογέννητου τέκνου και συνεπώς είναι δύσκολη η μέριμνα και για το άλλο ή άλλα ανήλικα τέκνα.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, συστήνεται η απομάκρυνση των εγκύων εργαζομένων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο. Κατά το διάστημα παραμονής της εργαζόμενης στην οικία της, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών της, εκτός κι αν η επιχείρηση έχει αναστείλει την δραστηριότητά της στο σύνολο ή μέρος αυτής λόγω εντολής δημόσιας αρχής για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωνοϊού. Φρονούμε ότι η απομάκρυνση της εγκύου εργαζόμενης είναι υποχρεωτική και δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη. Ο εργοδότης δηλαδή οφείλει να αποδεχτεί την αποχή της εργαζόμενης εγκύου.

Φυσικά, εκτός των ανωτέρω οι έγκυες εργαζόμενες διατηρούν αναλλοίωτα όλα τα υπόλοιπα δικαιώματά τους, όπως ειδικές άδειες μητρότητας, ανατροφής τέκνου, άδεια αναψυχής κλπ.


* Η Έλενα Στοφόρου είναι Δικηγόρος, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Εργατικό Δίκαιο ενώ επιπλέον, αποτελεί συνεργάτη της δικηγορικής εταιρίας ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.