ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ | ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ: ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
April 6, 2020
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. ΠΟΤΕ ΧΑΝΟΥΝ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ
April 6, 2020
Share

Τρεις φάσεις ηλεκτρονικών δηλώσεων και πληρωμών θα ξεδιπλώνονται σταδιακά μέχρι τα τέλη Απριλίου,

για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ που δυνητικά δικαιούνται 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι, δηλαδή οκτώ στους 10 μισθωτούς της χώρας. Μέχρι χθες Κυριακή 5 Απριλίου είχαν υποβάλλει δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr πάνω από 235.000 εργαζόμενοι, ενώ στην «Εργάνη» είχαν συνολικά δηλωθεί σε αναστολή από τους εργοδότες τους πάνω από 750.000 μισθωτοί.

Σύμφωνα με τον πίνακα που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα πληρωθεί σε 3 κύματα :

  1. Οι εργαζόμενοι που υποβάλλουν ήδη δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 1και 10  Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 11-13 Απριλίου και θα πληρωθούν τα 800 ευρώ το τριήμερο 15-17 Απριλίου, δηλαδή από Μ. Τετάρτη έως Μ. Παρασκευή. Εκτιμάται πως οι περισσότεροι θα είναι ενταγμένοι στο πρώτο κύμα πληρωμών.
  2. Οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 11 και 20 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 21-23 Απριλίου και θα πληρωθούν 25-27 Απριλίου.
  3. Οι εργαζόμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ μεταξύ 21 και 30 Απριλίου θα μπορούν να κάνουν διορθώσεις 1-3 Μαίου και θα πληρωθούν 5-7 Μαίου.

Αποκρυπτογραφώντας την φόρμουλα που επαναλαμβάνεται τρεις φορές μέσα στον Απρίλιο ανά 10ήμερο σημαντικό είναι να επισημάνει κανείς τα εξής :

  • Οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από την δήλωση του εργοδότη τους στην «Εργάνη». Η χρονική στιγμή που ο εργοδότης θα υποβάλλει την δήλωσή του στην «Εργάνη» είναι κρίσιμη, καθώς είναι προαπαιτούμενο για να υποβάλλει την δική του ο εργαζόμενος στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr. Όσο οι εργοδότες αργούν, τόσο οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται σε επόμενο κύμα πληρωμών

Για παράδειγμα :

Έστω εργοδότης που έκλεισε προσωρινά με κρατική εντολή και δεν έχει υποβάλλει ακόμη την δήλωση στο «Εργάνη». Την υποβάλλει τελικά στο «παρά πέντε» την ερχόμενη Πέμπτη στις 9 Απριλίου. Δηλώνει έναν εργαζόμενο σε αναστολή. Το ΑΦΜ του συγκεκριμένου εργαζόμενου λήγει σε 8. Ο μισθωτός θα πρέπει να περιμένει το δεύτερο κύμα δηλώσεων ώστε να υποβάλλει την δήλωσή του στις 18 Απριλίου και να πληρωθεί 25 – 27 Απριλίου.

  • το ΑΦΜ του εργαζόμενου παίζει σημαντικό ρόλο αφού κάθε 10ήμερο ανακυκλώνεται η ίδια διαδικασία με βάση το τελευταίο ψηφίο. Συνεπώς, κάθε εργαζόμενος έχει στη διάθεσή του 3 ημέρες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλλει την δήλωσή του και αφού πρώτα έχει δηλωθεί από τον εργοδότη στην «Εργάνη».

Για παράδειγμα :

Ο μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 2 μπορεί να υποβάλλει δήλωση στις 2 Απριλίου, στις 12 και στις 22.

Ο μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 3 μπορεί να υποβάλλει δήλωση στις 3 Απριλίου, στις 13 και στις 23.

Ο μισθωτός με ΑΦΜ που λήγει σε 4 μπορεί να υποβάλλει δήλωση στις 4 Απριλίου, στις 14 και στις 24.

κ.ο.κ.

Όποιος πληρώνεται 15 – 17 Απριλίου δεν θα ξαναπληρωθεί μέχρι τις 7 Μαίου τουλάχιστον. Η ειδική αποζημίωση καταλαμβάνει διάστημα 45 ημερών.

Οι εργοδότες που ανέστειλαν προσωρινά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή έχουν περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου να υποβάλλουν την δήλωση στην «Εργάνη». Αντίθετα, οι εργοδότες που λειτουργούν αλλά πλήττονται βάσει ΚΑΔ έχουν δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης εργαζόμενούς τους έως και τις 20 Απριλίου. Από την στιγμή που δηλωθεί η αναστολή στην «Εργάνη» ξεκινά και το 45ήμερο αναστολής σύμβασης και επιδότησης από το κράτος με 800 ευρώ. Μισθωτοί μπορεί να μπαίνουν σε αναστολή σύμβασης έως και τις 20 Απριλίου. Οι τελευταίοι, που θα μπουν σε αναστολή στις 20 Απριλίου, θα καλυφθούν με τα 800 ευρώ έως και τις 5 Ιουνίου. Θα πρέπει να κάνουν τις δηλώσεις τους από 21 έως 30 Απριλίου και θα πληρωθούν 5-7 Μαίου.

Δικηγόρος Εργατολόγος