ΕΠΙΔΟΜΑ 800 ΕΥΡΩ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙ ΠΟΣΟ – ΤΟ «ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ» ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑΣ
April 28, 2020
ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΛΟΓΩ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ COVID-19;
April 28, 2020
Share

Εξηγεί ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος

Εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι από κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι μετά τις σημερινές πληρωμές, περίπου 792.000 εργαζόμενοι θα έχουν δει συνολικά τα ποσά του επιδόματος στους λογαριασμούς τους.

Το ποσό του επιδόματος των 800 ευρώ αντιστοιχεί σε διάστημα -αναστολής σύμβασης εργασίας- 45 ημερών, δηλαδή περί τα 533 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει πως όσοι «βγήκαν» σε αναστολή, για παράδειγμα, την 1η Απριλίου είναι καλυμμένοι με το επίδομα μέχρι και τις 15 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο ερώτημα είναι το τί θα συμβεί με τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στα πόστα τους και στο πόσο διαφυλαγμένοι είναι απέναντι σε απολύσεις και περικοπές μισθών.

Επίδομα 800 ευρώ: Τι θα ισχύει τον Μάιο

Στη σχετική νομολογία, ωστόσο, υπάρχει πρόβλεψη για την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και συμβάσεων -επομένως, και για το επίδομα- μέχρι τις 30 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση για να καλυφθούν όσοι εργαζόμενοι εξακολουθήσουν να είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Το ποσό του επιδόματος, ωστόσο, αυτή τη φορά αναμένεται να αφορά διάστημα 30 και όχι 45 ημερών και θα υπολογιστεί στα 530 ευρώ.

Αυτό το επίδομα αναμένεται να λάβουν εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή και τον Μάιο ή θα ανοίξουν προς το τέλος του επόμενου μήνα (λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους). Εξετάζεται αν στο μέτρο θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο λόγω των συνθηκών (όχι με κρατική εντολή).

Τα «γκρίζα» σημεία του επιδόματος των 800 ευρώ

Μιλώντας στo iefimerida.gr, ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να καλυφθούν με το επίδομα -των 530 ευρώ– οι εργαζόμενοι που το χρειάζονται και τον Μάιο. Είναι αυτές οι λευκές ζώνες εργασίας.»

Το επίδομα, ωστόσο, «κρύβει» και… παγίδες. Η πρώτη αφορά τους εργαζόμενους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας στις 20 Απριλίου (ήταν η τελευταία προθεσμία). «Αυτοί οι εργαζόμενοι κανονικά επιστρέφουν στις 4 Ιουνίου. Αν αυτές οι επιχειρήσεις ανοίξουν νωρίτερα τί θα συμβεί; Θα κληθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν τμήμα του επιδόματος αναλογικά; Η δεν θα μπορούν να τους απασχολήσουν οι επιχειρήσεις τους, καθώς τους έχουν θέσει σε αναστολή;» διερωτάται ο Γιάννης Καρούζος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, το δεύτερο «αγκάθι» αφορά «το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο υπολογίζεται από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα το καλύψει, όπως συνέβη με το δώρο Πάσχα, καθώς όπως φαίνεται κάποιοι εργαζόμενοι θα είναι σε καθεστώς αναστολής σύμβαση τις πρώτες, τουλάχιστον, ημέρες του Ιουνίου. Σε άλλη περίπτωση εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τμήμα του.»

Καρούζος: Μοντέλο Γερμανίας – Ιταλίας και στην Ελλάδα

Μια άλλη συζήτηση που δείχνει να ανοίγει είναι το τί θα συμβεί με τους επιχειρήσεις που επέλεξαν το μοντέλο της εκ περιτροπής απασχόλησης μέχρι τον Σεπτέμβριο, ή μετέτρεψαν μονομερώς συμβάσεις (από πλήρους εργασίας σε μερικής εργασίας). Ο κ. Καρούζος αναφέρθηκε στα παραδείγματα της Γερμανίας και της Ιταλίας «όπου οι κυβερνήσεις ανέλαβαν να καλύψουν ποσοστό (60%-70%) του μισθού που “χάνουν” οι εργαζόμενοι οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας. »

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «αυτό είναι το μοντέλο της επόμενης μέρας. Η επιδότηση μισθού για την ευέλικτη απασχόληση. Καλώς ή κακώς θα το δούμε και στην Ελλάδα αυτό. Δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά επιβίωσης. Εξάλλου το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτόν τον προσανατολισμό έχει. Την ενίσχυση εργαζόμενων που δεν είναι σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης. Αυτά θα δούμε την επόμενη μέρα και στη χώρα μας» τόνισε καταλήγοντας ο κ. Καρούζος.

Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/epidoma-800-eyro-poioi-ergazomenoi-tha-paroyn-maio