ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
June 1, 2020
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: 10+1 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ”ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
June 2, 2020
ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”
June 1, 2020
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ: 10+1 ΕΡΩΤΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ”ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
June 2, 2020
Share

Επηρεάζει το πρόγραμμα Συν-Εργασία το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας;

Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου

H εφαρμογή του ως άνω προγράμματος στις επιχειρήσεις συνεπάγεται την περικοπή των αποδοχών των εργαζομένων σε ποσοστό που δεν καλύπτει το κράτος. Δηλαδή, το κράτος καλύπτει το 60% της ονομαζόμενης βραχυχρόνιας εργασίας. Όπως προβλέπεται στον νόμο, στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων έτους 2020, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης που καταβάλλει το κράτος ανερχόμενη στο 60% των μειωμένων αποδοχών του εργαζομένου.

Πιο συγκεκριμένα, επειδή το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται για όσους εργάστηκαν στη χρονική περίοδο από την 1η Μαίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ζήτημα προκύπτει αν ο χρόνος που δεν παρέχει εργασία ο εργαζόμενος με το σύστημα Συν-Εργασία θα θεωρείται ως χρόνος μη εργασίας και επ’ αυτού δε θα υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων. Αν αυτό ισχύσει, τόσο το δώρο Χριστουγέννων όσο και το επίδομα αδείας θα είναι μειωμένο.

Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει το κράτος να εξασφαλίσει ολόκληρο το δώρο Χριστουγέννων στον εργαζόμενο και όχι οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, το πρόβλημα του δώρου Χριστουγέννων παραμένει με ερωτηματικό ως προς την ολόκληρη καταβολή του για τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους στο διάστημα μετά την 1η Μαίου του 2020. Ελπίζω το σχετικό αυτό ποσό να αναπληρωθεί από το κράτος, όπως συνέβη με το δώρο του Πάσχα.

 

Διαβάστε τα παρακάτω σχετικά δημοσιεύματα:

Πρόβλημα στον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας προβλέπει ότι θα προκύψει με το πρόγραμμα συνεργασία ο Ιωάννης Καρούζος.

Ο εργατολόγος, μιλώντας στον Alpha και το «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, δήλωσε ότι πολύ δύσκολα θα τρέξει το πρόγραμμα «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» και ανέλυσε τι αναμένεται να γίνει στον τουριστικό τομέα.

«Πολύ δύσκολα μπορεί να τρέξει το πρόγραμμα “ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ”. Έγινε πάλι μια γραφειοκρατική διαδικασία η οποία εμφανίζει τις εξής δυσκολίες: Θα υπάρχει επιχείρηση που θα μπει στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ και θα πληρώνει όλες τις εισφορές για ένα μήνα απασχόληση ενώ ο εργαζόμενος θα δουλεύει για 15 μέρες. Δεύτερον θα υπάρχουν προβλήματα στον υπολογισμό του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας, γιατί θα είναι μειωμένος ο χρόνος απασχόλησης. Ευνόητα μπορεί να περικόβεται, αλλά υπάρχει απώλεια για τον εργαζόμενο. Τρίτον, υπάρχει παράλληλα η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης που ισχύει από το 201 στη χώρα μας. Εδώ μιλάμε για ένα εργαλείο που πρέπει να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αλλά και τους εργαζόμενους, γιατί όταν κρατάς το παλιό σύστημα της εκ περιτροπής όλοι θα πάνε στο παλιό. Το παλιό δεν είναι κακό, αλλά εφαρμόστηκε κακά. Εφαρμόστηκε κατά τρόπο που οι εργαζόμενοι δούλευαν 1-2 φορές τη βδομάδα. Θα επιβαρύνονται οι επιχειρήσεις με ένα κόστος ασφαλιστικών εισφορών για εργασία που δεν θα προσφέρει ο εργαζόμενος», τόνισε και συνέχισε αναφορικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις:

«Ουσιαστικά στα επισιτιστικά καταστήματα δίνεται η δυνατότητα για 30 μέρες να παρατείνουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων ή να βάλουν κάποιους καινούργιους στο σύστημα αυτό, μέχρι 30 Ιουνίου το αργότερο και θα πάρουν τα 534 ευρώ. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών, το σύστημα των αναστολών μπορεί να συνεχιστεί για δύο παραπάνω μήνες».

«Για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ υπάρχει και κάτι άλλο. Πώς θα παίρνει τα χρήματα ο εργαζόμενος; Δια μέσου των εργοδοτών; Θα επιβαρύνεται πάλι η επιχείρηση να τα δίνει και κάποτε να τα πάρει από το κράτος, όπως καλά καλά δεν πήρε το δώρο Πάσχα; Θα τα δίνουν σε πλατφόρμες και θα καθυστερεί πάλι όπως τα 800 ευρώ; Ενώ υιοθετήθηκε ένα μοντέλο που ισχύει στις χώρες της Ευρώπης από το 1950, στην Ελλάδα έκαναν πάλι τη ιδιαιτερότητα του μοντέλου, επειδή έτσι τους βόλεψε, να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές ο εργοδότης. Το σύστημα είναι σύνθετο και δύσκολο», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Και μόνο ότι προβλέφθηκε οι επιχειρήσεις των ξενοδοχείων να βάζουν σε αναστολή το σύνολο των εργαζομένων, που ήταν να επαναπροσλάβουν, τι σημαίνει πρακτικά; Θα πρέπει να ανοίξουν οι επιχειρήσεις για να τους επαναπροσλάβουν και την ίδια μέρα να τους βάλουν σε αναστολή; Εφόσον προβλέπεται στη διάταξη του νόμου, τα ξενοδοχεία ανάλογα με την πληρότητα να απασχολούν τελικώς και τους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα μέτρα υγειονομικού ενδιαφέροντος που τους επέβαλαν, πληρότητα πάνω από το 55% δεν μπορεί να υπάρχει. Άρα δεν μπορεί να υπάρξει και απασχόληση εν συνόλω των  εργαζομένων».

 


Μειωμένο θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στον ιδιωτικό τομέα για όσους εργαζόμενους μπουν στο «Συν-Εργασία» ως και 50% όπως ανέδειξε η ΑΥΓΗ της Κυριακής με ρεπορτάζ της.

Μετά τον εργατολόγο Δ. Τεμπονέρα και ο εργατολόγος Ν. Καρούζος σήμερα στο Open επιβεβαιώνοντας την ΑΥΓΗ ανέφερε ότι:

Το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας θα είναι μειωμένο για τους εργαζόμενους που μπαίνουν στο μηχανισμό « Συν-εργασία», ενώ ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές για όλο το δώρο των Χριστουγέννων και για όλο το επίδομα αδείας, στην πράξη αν πάει αναλογικά η συμμετοχή του κράτους και του εργοδότη θα προκύψει μεγάλη μείωση του δώρου Χριστουγέννων και στο επίδομα αδείας στο τρίμηνο που θα ισχύει η «Συνεργασία».

«Θα προκύπτει μείωση του δώρου Χριστουγέννων κατά τον χρόνο που μειώνεται και ο πραγματικός χρόνος εργασίας του εργαζόμενου» εξήγησε τονίζοντας ότι θα «πρέπει να αποσαφηνιστεί με την ΚΥΑ ότι θα είναι πλήρες το δώρο Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας στους εργαζόμενους από τη στιγμή που αποφάσισαν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι εργοδότες.»