ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΑΛΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΟΥ;
July 20, 2020
ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΑ
July 20, 2020
Share

Έως την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουλίου παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας (δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις) για τον μήνα Ιούνιο.

Συνεπώς:

 • Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr για την αποζημίωση ειδικού σκοπού του Ιουνίου έως 27/7 (η προθεσμία έληγε κανονικά σήμερα 21/7).
 • Οι εργοδότες που έθεσαν σε αναστολή τμήμα ή το σύνολο του προσωπικού τους τον Ιούνιο υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής και ορθές επαναλήψεις έως 27/7 (η προθεσμία έληγε κανονικά χθες Δευτέρα 20 Ιουλίου).

Η δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr είναι απαραίτητη από εργαζόμενους που τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του Ιουνίου. Αντίθετα, η δήλωση δεν είναι απαραίτητη από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον Ιούνιο. Οι τελευταίοι υποβάλλουν δήλωση μόνο αν θέλουν να τροποποιήσουν στοιχεία όπως το ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίζεται πως οι κλάδοι στους οποίους επιτρέπονταν οι αναστολές τον Ιούνιο ήταν :

 • Επισιτισμός
 • τουρισμός,
 • μεταφορές
 • πολιτισμός
 • αθλητισμός
 • επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων, τουριστικών λεωφορείων.

Για τους εργαζόμενους σε όλους αυτούς τους κλάδους που τελούσαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας τον Ιούνιο, η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης που φτάνει έως και τα 534 ευρώ έχει ανακοινωθεί πως θα καταβληθεί το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 27-28 Ιουλίου. Μένει να φανεί αν η νέα παράταση των δηλώσεων θα επηρεάσει και τις ημερομηνίες των πληρωμών.

Εποχικοί χωρίς επαναπρόσληψη

Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ισχύει για τις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις από εποχικούς εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που δεν έχουν επαναπροσληφθεί, οι οποίες υποβάλλονται έως 31/7. Μονομερή δήλωση – χωρίς δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη» – υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, όπως και όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο – κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

 • Οι μονομερείς δηλώσεις υποβάλλονται είτε για όλο τον Ιούνιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψης εντός Ιουνίου.
 • Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Για παράδειγμα, εποχικός εργαζόμενος σε ξενοδοχείο που επαναπροσλήφθηκε 15 Ιουνίου και τέθηκε απευθείας από τον εργοδότη σε αναστολή, πρέπει να υποβάλλει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr δυο υπεύθυνες δηλώσεις :

 1. μια μονομερή υπεύθυνη δήλωση για την περίοδο 1/6 – 14/6 (έχει περιθώριο έως 31/7)
 2. μια υπεύθυνη δήλωση για την περίοδο 15/6 – 30/6, για την υποβολή της οποίας απαιτείται προηγούμενη υποβολή δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη στην «Εργάνη» (πρέπει να την υποβάλλει έως σήμερα 21/7).

Την περασμένη Παρασκευή 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη πληρωμή σε 76.508 εποχικούς εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν φέτος. Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή είναι την ερχόμενη Πέμπτη 23 Ιουλίου, όταν θα εξοφληθούν όλοι όσοι υπέβαλλαν ή θα υποβάλλουν δήλωση μετά τις 16 Ιουλίου και έως τις 23 Ιουλίου. Ακολουθεί τρίτη πληρωμή στις 30 Ιουλίου και μια τελευταία 6 Αυγούστου.

Δικηγόρος Εργατολόγος

 Δείτε το παρακάτω σχετικό video: