ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ. ΠΟΤΕ ΚΙΝΕΙΤΑΙ Η ΑΥΤΟΦΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ

ΕΩΣ ΤΕΛΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
December 20, 2020
ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΕΣΤ COVID
December 21, 2020
Share

Σήμερα, Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση μη καταβολής του, η κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας προϋποθέτει την πάροδο του 24ώρου της 21ης Δεκεμβρίου.

Στις 22 Δεκεμβρίου μπορεί ο εργαζόμενος να υποβάλλει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας ή στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων δεν δύναται να ρυθμιστεί με δόσεις,  παρά μόνο αν υπάρχει θέληση του εργαζόμενου να αποδεχθεί τον διακανονισμό.

Εξαιρετικά, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο από 21 έως 31 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου. Δηλαδή η υποχρέωση δεν μεταφέρεται στο επόμενο έτος.

Τέλος, η δικαστική διεκδίκηση του Δώρου υπάγεται σε 5ετη παραγραφή.

Ειδικά φέτος, οι εργοδότες καταβάλλουν το Δώρο Χριστουγέννων που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους, κατά το 8μηνο Μάιος – Δεκέμβριος.

Το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής σύμβασης εργασίας για την περίοδο 1η Μαίου έως 30 Νοεμβρίου καταβάλλεται σήμερα από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων.

Σε δεύτερη πληρωμή, μετά την Πρωτοχρονιά και έως 31/1, το κράτος θα καταβάλλει το τελευταίο τμήμα του Δώρου, δηλαδή την αναλογία για το χρονικό διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου (1/12 – 31/12).

Ολόκληρο τον 13ο μισθό πρέπει να λάβουν σήμερα από τον εργοδότη τους, οι μισθωτοί που δεν τέθηκαν καθόλου φέτος σε αναστολή από τον Μάιο έως και τον Δεκέμβριο. Αντίθετα, οι μισθωτοί που έχουν χρόνο αναστολής (με δήλωση του εργοδότη τους ή με μονομερή δήλωση) θα πρέπει να λάβουν σήμερα ένα τμήμα από τον εργοδότη (αναλογία για τον χρόνο εργασίας από 1/5 έως 31/12 με βάση τον μισθό) και ένα τμήμα από το κράτος (αναλογία για τις αναστολές από 1/5 έως 30/11 με βάση των 534 και τα 800 ευρώ).

Με την ίδια φόρμουλα θα πρέπει να πληρωθούν σήμερα και οι εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό «Συν-Εργασία».

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον εν λόγω μηχανισμό και βαρύνει τους εργοδότες, καταβάλλεται έως τις 21 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το ποσό, που αναλογεί στο χρονικό διάστημα υπαγωγής στον μηχανισμό και βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καταβάλλεται από το υπουργείο Εργασίας απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής:

  • για το έως την 30ή.11.2020 διάστημα υπαγωγής, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21η.12.2020
  • για το διάστημα υπαγωγής από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31η.1.2021.

Δικηγόρος Εργατολόγος

Δείτε το σχετικό video που ακολουθεί: