ΣΧΟΛΕΙΑ: ΠΟΙΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΤΑ 5 SOS

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΛΑΘΩΝ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ – ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ
January 8, 2021
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ: ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
January 8, 2021
Share

Η μεγάλη μέρα για τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τα ειδικά σχολεία έφτασε καθώς την προσεχή Δευτέρα οι μαθητές τους επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες.

Με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στις 11 Ιανουαρίου προκύπτει ωστόσο ένα βασικό ερώτημα: ποιες θα είναι οι διευκολύνσεις για την κατηγορία των εργαζόμενων γονέων με τέκνα, που φοιτούν στις τάξεις του γυμνασίου.

Ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος, εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «τα γυμνάσια έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με απόφαση κρατικής αρχής, και δεν θα επαναλειτουργήσουν στις 11-1-2021, σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων. Για αυτή την κατηγορία εργαζόμενων γονέων, σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, συστήνεται κατ’ αρχήν η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας (σ.σ. τηλεργασία), εφόσον αυτή είναι εφικτή. Εάν δεν είναι δυνατή, τότε ως εναλλακτική, χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού, ως ισχύει με τις σχετικές εγκυκλίους».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο «πρέπει να διευκρινιστεί ότι “εφικτή” είναι η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όταν τα καθήκοντα του εργαζόμενου δύνανται να ασκηθούν με τεχνολογικά μέσα. Ακόμα δε, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η ανωτέρω πρόβλεψη στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, δεν διαθέτει υποχρεωτικό – κανονιστικό χαρακτήρα, αφού αποτελεί “σύσταση” υπέρ της εξ αποστάσεως εργασίας και όχι διάταξη νόμου, η οποία θεσμοθετεί ότι η άδεια ειδικού σκοπού έπεται και είναι εναλλακτική της τηλεργασίας».

Η διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της άδειας ειδικού σκοπού ο Γιάννης Καρούζος εξηγεί:

«Η άδεια ειδικού σκοπού δεν μπορεί να είναι λιγότερη των τεσσάρων ημερών, από τις οποίες η τέταρτη θα αφαιρείται από το σύνολο των ημερών της κανονικής αδείας του εργαζόμενου. Οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου. Αν ο εργαζόμενος δεν διαθέτει υπόλοιπο κανονικής άδειας, τότε η τέταρτη ημέρα θα συμπληρώνεται από οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια, ακόμα και αν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της, πλην της αναρρωτικής»

Σύμφωνα με τον έμπειρο εργατολόγο, μέχρι και σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει διευκρινίσει ότι η συμπλήρωση της άδειας ειδικού σκοπού με άδεια άνευ αποδοχών, πρέπει να αποτελεί την έσχατη και εξαιρετική λύση, προκειμένου να επιτευχθεί η χορήγηση της. «Η ανωτέρω διευκρίνιση είναι αναγκαία, δεδομένου ότι αρκετοί εργοδότες, αρνούνται τη χορήγηση λοιπών νόμιμων αδειών (όπως σχολικής επίβλεψης) και προτρέπουν σε λήψη άδειας άνευ αποδοχών, με αποτέλεσμα στο κυκλικό σχήμα της άδειας ειδικού σκοπού, οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται την τέταρτη ημέρα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Πώς χορηγείται η άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς

Για τη λήψη της άδειας άδειας ειδικού σκοπού ο Γιάννης Καρούζος παραθέτει συγκεκριμένα σημεία για τη διαδικασία και τον τρόπο χορήγησης:

  1. «Οι γονείς, οι οποίοι είναι και οι δύο εργαζόμενοι, θα πρέπει με κοινή υπεύθυνη δήλωση να προσδιορίσουν ποιος από τους δύο θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, ή να ορίσουν συγκεκριμένα διαστήματα κατά τα οποία θα μοιραστούν το ευεργέτημα της άδειας ειδικού σκοπού.
  2. Σε περίπτωση που ο ένας γονέας εργάζεται με μισθωτή εργασία και ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την ειδική άδεια τη δικαιούται κανονικά ο μισθωτός γονέας.
  3. Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ ή σύνταξη αναπηρίας.
  4. Ειδικά, σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης των γονέων, το δικαίωμα της άδειας ασκείται αποκλειστικά από τον γονέα που έχει την επιμέλεια ή τη γονική μέριμνα του παιδιού.
  5. Αν τα παραπάνω ασκούνται από κοινού, τότε μπορούν να κάνουν χρήση και οι δύο με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση (είτε ο ένας αποκλειστικά, είτε να μοιρασθούν την ειδική άδεια σε διαστήματα, τα οποία κοινοποιούν στον εργοδότη τους με υπεύθυνες δηλώσεις που του υποβάλλουν)».

«Αν ο ένας εκ των εργαζόμενων γονέων ασκεί τα καθήκοντά του με τηλεργασία ή τυγχάνει η σύμβαση εργασίας του σε αναστολή λόγω υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης στην οποία απασχολείται, ή χαρακτηρισμού της τελευταίας ως πληττόμενης, τότε ο έτερος εργαζόμενος γονέας, δεν τυγχάνει δικαιούχος της άδειας ειδικού σκοπού» αναφέρει καταλήγοντας ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ: Κώστας Καντούνης