ΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ 534 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ. ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΗΛΩΣΗΣ

ΘΕΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΠΟΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ;
January 11, 2021
ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΞΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ;
January 12, 2021
Share

Σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, πληρώνεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όλους τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης τον μήνα Δεκέμβριο.

Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 325,7 εκ. ευρώ και αφορά 645.054  δικαιούχους, σε 168.199 επιχειρήσεις. Αυτή την φορά και σε αντίθεση με τον Νοέμβριο, πληρώνονται μαζί εργαζόμενοι κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων.

Οι εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης από επιχειρήσεις κλειστές με κρατική εντολή είναι περίπου 240.000 ενώ οι μισθωτοί σε αναστολή από επιχειρήσεις πληττόμενες βάσει ΚΑΔ περίπου 400.000. Όλοι θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε μια κοινή πληρωμή σήμερα, με βάση το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες αναστολής.

Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, το ύψος της αποζημίωσης κάθε εργαζόμενου εξαρτάται από τις ημέρες της αναστολής. Για κάθε ημέρα αναστολής, ο μισθωτός αποζημιώνεται από το κράτος με 17,8 ευρώ. Όπως είχε συμβεί και τον Νοέμβριο, οι επιχειρήσεις με ΚΑΔ που εντός Δεκεμβρίου, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν πληττόμενες και για το υπόλοιπο του μήνα ήταν κλειστές με κρατική εντολή, έπρεπε να έχουν υποβάλλει ξεχωριστό έντυπο – δήλωση αναστολής για κάθε κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει δώσει δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για την υποβολή δηλώσεων αναστολών από εργοδότες και εργαζόμενους στο σύστημα “Εργάνη” για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Στη διαδικασία αυτή επιτρέπονται οι αρχικές δηλώσεις μόνο για εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί καθόλου αρχική δήλωση καθώς και οι ορθές επαναλήψεις για αύξηση και μόνο των διαστημάτων αναστολής των συμβάσεων εργασίας.

Η προθεσμία για τις υπεύθυνες δηλώσεις και τις ορθές επαναλήψεις Οκτωβρίου έληξε χθες, ενώ σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου ανοίγει εκ νέου το σύστημα για τις τελευταίες δηλώσεις του Νοεμβρίου, οι οποίες θα μπορούν να υποβάλλονται στην «Εργάνη» έως και 14 Ιανουαρίου. Κατ’ εξαίρεση για τον μήνα Νοέμβριο, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις – εργοδότες υπέβαλαν λανθασμένα τα δεδομένα του προσωπικού τους στο Ειδικό Έντυπο για την δήλωση της ανάκλησης αναστολής, να προβούν σε ορθή επανάληψη από 12 έως 14 Ιανουαρίου. Νέα ευκαιρία δίνεται και για τις δηλώσεις των αναστολών Δεκεμβρίου, από 15 έως 18 Ιανουαρίου.

Μετά τη δήλωση της αναστολής από την επιχείρηση στο «Εργάνη», οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ). Μόνο οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως έχει δοθεί εκ νέου δυνατότητα υποβολής μονομερούς υπεύθυνης δήλωσης για επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς. Ειδικότερα από 07/1/2021 έως 15/1/2021, οι επαγγελματίες της τέχνης, εγγεγραμμένοι στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr έως και τις 20/10/2020, καθώς οι ξεναγοί και τουριστικοί συνοδοί, οι οποίοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορούν να προβούν σε μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Δικηγόρος Εργατολόγος

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος καλεσμένος στον ANT1 και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του Γιώργου Παπαδάκη, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά και τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Δείτε το video που ακολουθεί: