ΤΕΛΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ. ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

ΟΑΕΔ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
January 17, 2021
ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΠΙ ΑΚΥΡΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ;
January 19, 2021
ΟΑΕΔ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
January 17, 2021
ΤΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΕΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΕΠΙ ΑΚΥΡΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ;
January 19, 2021
Share

Τέλος χρόνου σήμερα, Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, για δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις αναστολών συμβάσεων Δεκεμβρίου, καθώς κλείνει και το τελευταίο «παράθυρο» που άνοιξε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας.

Αύριο, Τρίτη 19 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων για τον Ιανουάριο, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου.

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεύτερη δήλωση για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης.

Στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους μισθωτούς θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης.

Για παράδειγμα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα πρέπει να υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, όταν ήταν κλειστές με κρατική εντολή και μια δεύτερη δήλωση για την περίοδο 18-31 Ιανουαρίου, κατά την οποία είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το lockdown μπορούν να ανακαλέσουν όλες τις αναστολές των εργαζομένων τους, τμήμα αυτών ή καμία.

Εφόσον ανακαλέσουν όλες τις αναστολές, όλοι οι μισθωτοί της επιχείρησης θα επιστρέψουν πίσω στη δουλειά. Σε αυτή την περίπτωση οι εργοδότες υποβάλλουν μόνο μια δήλωση για την περίοδο κατά την οποία ήταν κλειστές με κρατική εντολή και οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία των 534 ευρώ από το κράτος.

Εφόσον ανακαλέσουν τμήμα των αναστολών εργαζομένων τους, θα διατηρήσουν ένα άλλο τμήμα σε αναστολή σύμβασης. Για παράδειγμα εμπορικό κατάστημα με 4 υπαλλήλους. Διατηρεί τους 2 σε αναστολή έως τέλος Ιανουαρίου και ανακαλεί την αναστολή για τους άλλους 2. Υποβάλλει δυο δηλώσεις στην «Εργάνη» : μια δήλωση για την περίοδο που η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή δηλώνοντας και τους 4 εργαζόμενους σε αναστολή και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, δηλώνοντας τους 2 υπαλλήλους σε αναστολή. Οι 2 υπάλληλοι θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος. Οι άλλοι 2 υπάλληλοι θα λάβουν αναλογία για τις ημέρες της αναστολής – 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Εφόσον διατηρήσουν το σύνολο των εργαζομένων σε αναστολή, επειδή επιλέγουν να ανοίξουν χωρίς υπαλλήλους ή να μην ανοίξουν καθόλου, υποβάλλουν δυο δηλώσεις στην «Εργάνη» : μια δήλωση για την περίοδο που η επιχείρηση είναι κλειστή με κρατική εντολή και μια άλλη δήλωση για την περίοδο που πλήττεται βάσει ΚΑΔ, δηλώνοντας όλους τους υπαλλήλους σε αναστολή. Όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν 534 ευρώ από το κράτος.

Δικηγόρος Εργατολόγος