ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ | ΤΙ ΚΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΤΗΣ UBER

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΜΕ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ;
February 23, 2021
ΕΥΘΥΝΗ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
February 24, 2021
Share

Μόλις στις 19/2 δημοσιεύτηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Μ. Βρετανίας (SUPREME COURT), η απόφαση που αφορούσε εργαζόμενους – οδηγούς της γνωστής εταιρείας UBER.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι οι οδηγοί αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία (workers) και όχι στην κατηγορία των ελεύθερα απασχολούμενων οδηγών. Το δικαστήριο έκρινε ότι η σχετική σύμβαση συνάπτεται κάθε φορά όχι με τους πελάτες προς μεταφορά, αλλά με την ίδια την εταιρεία UBER. Αυτή η σύμβαση δεν είναι μία σύμβαση μεσιτείας (όπως για παράδειγμα στις περιπτώσεις των arbnb), όπως σχετικά υποστήριξε η εταιρεία UBER.

Στην υπόθεση με αριθμό 2019/29 το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση της εταιρείας, επιβεβαιώνοντας την εφετειακή απόφαση, που δέχτηκε τη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας των οδηγών.

Επειδή δεν υπήρχε γραπτή σύμβαση με την UBER Λονδίνου, αλλά με τη μητρική εταιρεία της Ολλανδίας, αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μην θεωρηθούν οι εργαζόμενοι αυτοί ως ανήκοντες στην εξαρτημένη εργασία, αλλά πρέπει να εξεταστεί η πραγματική βούληση των μερών που δεν είναι ότι η UBER μεσολαβεί ως μεσίτρια στην εξεύρεση πελατών στους οδηγούς. Ο σκοπός του εργατικού δικαίου είναι να προστατεύονται οι αδύναμοι στην απασχόληση, που έχουν περιορισμένο δικαίωμα στον καθορισμό της αμοιβής τους και τις συνθήκες εργασίας τους, ακριβώς επειδή βρίσκονται σε μία συνθήκη εξάρτησης από τον εργοδότη.

Για περισσότερα δείτε εδώ το αντίστοιχο  link με πλήρες το κείμενο της απόφασης.

Και εδώ το link με όλη την ακροαματική διαδικασία.

Δικηγόρος Εργατολόγος