ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΩΝ ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΤ΄ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ: Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΑΠΟ COVID, ΤΙΜΩΡΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ
March 5, 2021
Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ
March 5, 2021
Share

Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησαν οι δηλώσεις αναστολών Μαρτίου. Από σήμερα σε λειτουργία ο νέος «κόφτης» με βάση τον τζίρο  

Μετ΄ εμποδίων ξεκίνησαν οι προαναγγελτικές δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου, για τις οποίες ισχύει νέο κριτήριο επιλεξιμότητας με βάση τον τζίρο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις αναστολών που έγιναν χθες Πέμπτη 4/3 από πληττόμενες επιχειρήσεις, επανελέγχονται αναφορικά με τον νέο «κόφτη» που έχει τεθεί για τον τζίρο.

Όσες δεν πληρούν τα νέα κριτήρια θα δουν στο «Εργάνη» σήμερα μετά το μεσημέρι το μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης».

Προσοχή, καθώς όλες οι επιχειρήσεις που θα δουν από σήμερα στο «Εργάνη» αυτό το μήνυμα οφείλουν να γνωρίζουν πως οι δηλώσεις αναστολών που υπέβαλλαν χθες λογίζονται ως μη γενόμενες και οι εργαζόμενοί τους δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Από σήμερα 5/3/2021 και μετά, διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν θα μπορούν να υποβάλλουν καν δηλώσεις αναστολών. Ο «κόφτης» δηλαδή θα λειτουργεί στην πηγή και η αίτηση δεν θα υποβάλλεται.

Ειδικότερα, για όσες επιχειρήσεις υπέβαλλαν χθες 4/3/2021 δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο ως πληττόμενες, θα διενεργηθεί επανέλεγχος για την επιλεξιμότητά τους. Για τον λόγο αυτό, οι εν λόγω επιχειρήσεις και οι λογιστές τους πρέπει να ενημερωθούν από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από σήμερα 5/3/2021 και ώρα 12:00.

Εφόσον οι επιχειρήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας με βάση τον τζίρο, θα εμφανίζεται μήνυμα «Δεν πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας πληττόμενης επιχείρησης»  μέσω της επιλογής  «Επισκόπηση». Αυτό ισχύει για κάθε δήλωση αναστολής που υποβλήθηκε χθες 4 Μαρτίου στο «Εργάνη».

Στις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων που υποβλήθηκαν στις 4/3/2021 από επιχειρήσεις-εργοδότες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ως πληττόμενες δεν θα εμφανίζεται μήνυμα.

Υπενθυμίζεται πως στο θεσμικό πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Μάρτιο προστέθηκε νέος «κόφτης» με βάση τον τζίρο. Οι επιχειρήσεις που “κόβονται” είναι επιχειρήσεις ανοιχτές αλλά πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, που :

  • ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν τον Ιανουάριο του 2018
  • ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ από 1 Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2020
  • δεν άνοιξαν υποκατάστημα μετά τον Απρίλη του 2019, αλλά παρόλα αυτά
  • είχαν αύξηση τζίρου το 9μηνο Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το ίδιο 9μηνο του 2019.

Οι τέσσερις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά για να μείνει εκτός από το μέτρων των αναστολών συμβάσεων μια επιχείρηση. Αντίθετα, επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά τον Ιανουάριο του 2018 ή δεν είναι καν υποκείμενες σε ΦΠΑ – όπως ισχύει για παράδειγμα για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – ή άνοιξαν υποκατάστημα μετά την 1η Απριλίου 2019, εντάσσονται στο μέτρο των αναστολών χωρίς άλλα πρόσθετα κριτήρια, αρκεί ο ΚΑΔ τους να συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Οι προανναγελίες αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου, με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου, θα συνεχίζονται έως και την Δευτέρα 8/3 στις 16:00 το απόγευμα.

Δικηγόρος Εργατολόγος