ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ

ΜΕΤΡΑ: SELF TEST, ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ – ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ
April 2, 2021
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΕΣΤ COVID 19: Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
April 2, 2021
Share

Διαβάστε τo Κείμενo συμπερασμάτων και βασικών σημείων από την εισήγηση του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στην ψηφιακή εκδήλωση-συζήτηση με αντικείμενο την τηλε-εργασία και τις νέες μορφές εργασίας μέσα από την οικονομία της πλατφόρμας (Gig Economy) που διοργάνωσε το ΙΝΣΟΣΙΑΛ.

Στον διεθνή προβληματισμό για την θεσμική προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες και την ρύθμιση των κανόνων της τηλε-εργασίας αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο Εργατολόγος κ. Ιωάννης Καρούζος. «Γινόμαστε χρήστες υπηρεσιών μέσω της τεχνολογίας χωρίς να είναι φανερό το πεδίο και τα πρόσωπα που δρουν πίσω από την παραγωγή αυτού του έργου» σημείωσε ο εργατολόγος και παρέθεσε τα στοιχεία πως «το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού εξυπηρετούνταν μέσα από τις πλατφόρμες διανομής φαγητού κατ’ οίκον πριν την κρίση της Πανδημίας. Αναμενόταν να φτάσουν τους 825 εκ. χρήστες παγκοσμίως, μόνο στην υπηρεσία διανομής φαγητού».

«Οι εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές μέσα από πλατφόρμες, οι ‘riders’», ανέφερε ο κ. Καρούζος, «αξιολογούνται και αμείβονται με όρους ταχύτητας, σε έναν αδιευκρίνιστο γεωγραφικό χώρο (για παράδειγμα σε αρκετούς δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής ταυτόχρονα) προκειμένου ο αλγόριθμος να τους επιβραβεύει και να τους αναθέτει ‘δουλειές’. Είναι αδιευκρίνιστο ποιος είναι ο εργοδότης. Ο καταναλωτής; Το εστιατόριο; Ο αλγόριθμος, που μπορεί να κρύβει πίσω του μια τεράστια εταιρία με έδρα σε φορολογικούς παραδείσους;» αναρωτήθηκε και κατέληξε πως «πρόκειται για ελαστική μορφή απασχόλησης με ατομικές συμβάσεις εργασίας και το διευθυντικό δικαίωμα να ασκείται από αλγόριθμο».

Συνέπειες με εργοδότη τον αλγόριθμο:
1. Απουσία συνεχούς χρόνου εργασίας (περιοδικός, στιγμιαίος κι όχι επαναλαμβανόμενος)
2. Ο εργαζόμενος λειτουργεί όπως ένας τραπεζικός λογαριασμός. Είναι ανοιχτός συνεχώς αλλά δεν είναι συνεχώς δραστήριος.
3. Σχέση εργασίας χωρίς τόπο και χωρίς χρόνο, σε ένα αδιευκρίνιστο ψηφιακό περιβάλλον.
4. Αποκλεισμός συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Όσον αφορά τη διεθνή αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα από την νομολογία, ο εργατολόγος σημείωσε πως «στις ΗΠΑ τα δικαστήρια κρίνουν κατά περίπτωση αν πρόκειται για εξαρτημένη εργασία ή αυτοαπασχόληση, στο ΗΒ αντιμετωπίζονται ως μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, στη Γερμανία θεωρούνται ημίεξαρτημένοι με εφαρμογή ορισμένων δικαιωμάτων της εξαρτημένης εργασίας (όπως ο κατώτατος μισθός). Στην Ιταλία παρότι υπάρχουν κινηματικά παραδείγματα διεκδικήσεων από εργαζομένους, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αναγνωρίζει συγκεκριμένα δικαιώματα.
Στη Γαλλία αναγνωρίστηκαν ως εξαρτημένη μορφή εργασίας μετά όμως από κάποια σκαμπανεβάσματα στην νομολογία».

Για την αποτελεσματικότερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ο κ. Καρούζος ανέφερε πως «έχουμε ανάγκη να πάμε σε μια “ομπρέλα” συλλογικής διαπραγμάτευσης και συμβάσεων σε αυτό το μοντέλο απασχόλησης».

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο «όλες αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις δεν είναι ουδέτερες. Το Εργατικό Δίκαιο αδυνατεί να ανταποκριθεί στην ταχύτητα και την ένταση των τεχνολογικών αλλαγών. Μέσα από την τεχνολογική πολυπλοκότητα, την χρήση της Τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργείται ένα “ψηφιακό προλεταριάτο” που σε συνδυασμό με τις διάφορες μορφές απασχόλησης εν τέλει δημιουργούν ένα “ψηφιακό πρεκαριάτο”».

Το ερώτημα, για τον κ. Καρούζο, «δεν είναι μόνο πόσες θέσεις απασχόλησης θα δημιουργηθούν αλλά και με ποιους όρους αυτές θα λειτουργήσουν».
Και κατέληξε σημειώνοντας με νόημα πως «στην Ευρώπη η συζήτηση έχει ξεκινήσει, η Ελλάδα ακόμα είναι απούσα από τις εξελίξεις».

Δείτε την εισήγηση του Γιάννη Καρούζου στο παρακάτω video: