ΑΛΛΑΓΕΣ “ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ” ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΑΝΑ ΔΩΡΕΑΝ SELF TEST
June 4, 2021
ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
June 4, 2021
ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΞΑΝΑ ΔΩΡΕΑΝ SELF TEST
June 4, 2021
ΙΔΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
June 4, 2021
Share

Με τέσσερις σημαντικές αλλαγές κατατίθεται αύριο στην Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, προκειμένου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια στις 17 Ιουνίου, αφού μεσολαβήσει η προβλεπόμενη διαδικασία με την συζήτησή του στις αρμόδιες επιτροπές.

Ήδη τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου διαμαρτυρόμενα για τις «αντεργατικές» ρυθμίσεις του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες προωθούνται αλλαγές της τελευταίας στιγμής από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Οι αλλαγές- επαναδιατυπώσεις, σύμφωνα με το insider.gr έχουν να κάνουν με:

1. Το δίκαιο της απόλυσης: Αποσύρεται η διάταξη που προβλέπει την καταβολή της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε χρονικό περθώριο 4 μηνών, καθώς και η διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να την καταβάλλει μειωμένη κατά 10% (και να απαλλάσσεται από την ακυρότητά της).

Η βελτίωση αυτή κρίνεται σκόπιμη προκειμένου να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στους απολυμένος που δεν θα μπορούν να καλύψουν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες περιμένοντας να τους καταβληθεί – με καθυστέρηση- η αποζημίωση απόλυσης.

2. Την διευθέτηση του χρόνου εργασίας: Σύμφωνα με την αρχική διατύπωση καθιερώνεται η πρόταση του εργαζόμενου για διευθέτηση του χρόνου εργασίας, χωρίς να δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη να προτείνει στους εργαζόμενούς του τo αντίστοιχο. Πλέον του δίνεται το δικαίωμα αυτό κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης.

3. Το Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων: Με το σχέδιο νόμου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και από την εγγραφή αυτή αποκτούν νομική προσωπικότητα. Η συνεχής ενημέρωσής τους δε με τα αναγκαία στοιχεία, συνδέεται με την ίδια την υπόστασή τους και τη δυνατότητα άσκησης εκ μέρους τους των δικαιωμάτων της δραστηριότητάς τους.

Με άλλα λόγια, η εγγραφή τους αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων τους, όπως η συλλογική διαπραγμάτευση, η κήρυξη απεργίας, η υπογραφή ΣΣΕ, η χρηματοδότηση από κρατικές ή συγχρηματοδοτούμενες πηγές, η προστασία των εκπροσώπων τους από απόλυση και μετάθεση κ.α.

Η ηγεσία του υπουργείου προωθεί βελτιωτικές διευκρινήσεις που να μην αποστερούν το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας σε συνδικαλιστικές οργανώσεις που δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.

«Από την αρχή είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα να καθιερωθεί η διαφάνεια στη λειτουργία των συνδικάτων. Όμως η διοικητική-κρατική εποπτεία δεν μπορεί να αποστερεί το συνδικαλιστικό όργανο από την άσκηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία. Έτσι η πρόβλεψη από το νομοσχέδιο να επικαιροποιεί το σωματείο τα στοιχεία του αλλιώς δεν θα έχει το δικαίωμα να απεργήσει, κατά την άποψή μου τυγχάνει αντισυνταγματικότητας» τονίζει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

4. Συμφιλιωτική διαδικασία: Με την νέα ρύθμιση υπάγεται στον ΟΜΕΔ η συμφιλίωση ατομικών ή συλλογικών διαφορών εργασίας. Τα μέρη (συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, εκπρόσωποι εργαζομένων, καθώς και οργανώσεις εργοδοτών, εκπρόσωποι εργοδοτών, ομάδα εργοδοτών ή μεμονωμένος εργοδότης), έχουν δικαίωμα να ζητήσουν υπηρεσίες συμφιλίωσης από συμφιλιωτή του Ο.ΜΕ.Δ. με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας.

Κατά την διαδικασία της συμφιλίωσης, θα μπορούν να παρίστανται συνολικά μέχρι 5 εκπρόσωποι από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, συμπεριλαμβανομένων κατ’ επιλογήν του κάθε μέρους εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης ή του Εργατικού Κέντρου της περιοχής της έδρας της επιχείρησης, ή της ΓΣΕΕ εκ μέρους των εργαζομένων, καθώς και εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης εκ μέρους του εργοδότη ή των εργοδοτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται και β’ βαθμού επίλυση της συμφωνίας από το υπουργείο Εργασίας, μέσω εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου του ως συμφιλιωτή.

ΠΗΓΗ: insider.gr

ΑΡΘΡΘΟΓΡΑΦΟΣ: Αγγελική Μαρίνου


Δείτε σχετικό video με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο καλεσμένο στον ANT1, να σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά.