ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 5+1 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ – ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
July 22, 2021
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ.ΚΑΡΟΥΖΟΣ
July 23, 2021
Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
July 22, 2021
ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ: ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΤΙ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ.ΚΑΡΟΥΖΟΣ
July 23, 2021
Share

Υποχρεωτική γίνεται πλέον για το σύνολο των εργαζόμενων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα η επίδειξη του πιστοποιητικού (ή βεβαίωσης) εμβολιασμού ή του αντίστοιχου εγγράφου νόσησης προς προϊστάμενους και εργοδότες.

Στην χθεσινή τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αποκλειστικά του προσωπικού σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας, περιλαμβάνεται διάταξη και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους η οποία αποσκοπεί στην διαμόρφωση ασφαλούς υγειονομικής εικόνας στους χώρους δουλειάς.

Σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση το συγκεκριμένο μέτρο κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου «οι προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων ή οι εργοδότες να διαμορφώνουν ασφαλή εικόνα ως προς την ενδεχόμενη διακινδύνευση της δημόσιας υγείας που σημειώνεται στο επαγγελματικό περιβάλλον».

Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως η επίμαχη ρύθμιση αποσκοπεί αποκλειστικά στην αποτύπωση του λεγόμενου τείχους ανοσίας γι’ αυτό και δεν ζητείται επίδειξη αρνητικού διαγνωστικού τεστ. Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται το παραμικρό για την περίπτωση άρνησης επίδειξης του πιστοποιητικού.

Ο δικηγόρος- εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μέσω του «Mononews» απαντάει σε έξι ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι τα δικαιώματα εργοδότη και εργαζόμενου μετά την εφαρμογή της τροπολογίας, αλλά και πότε κινδυνεύει ένας εργαζόμενος να χάσει τον μισθό του.

1) Έχω υποχρέωση να ενημερώσω τον εργοδότη μου αν έχω εμβολιαστεί; Ποιες οι συνέπειες αν αρνηθώ;

Σύμφωνα με την τροπολογία όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν αν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, επιδεικνύοντας σχετικά πιστοποιητικά. Η μη συμμόρφωση του εργαζόμενοι στη σχετική υποχρέωση δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να τοποθετήσει τον εργαζόμενο σε καθήκοντα που δεν τον εκθέτουν σε κίνδυνο νόσησης, όπως υπηρεσία back office, τηλεργασία, ακόμη και υποδεέστερα καθήκοντα. Σε καμία περίπτωση ο εργοδότης, δεν μπορεί κατ’ αρχήν να επιβάλλει ως κύρωση στον εργαζόμενο την απόλυση, αφού δεν προβλέπεται νομοθετικά. Στην αδικαιολόγητη επιμονή του εργαζόμενου να αρνείται την ενημέρωση και αφού ο εργοδότης εξαντλήσει τα παραπάνω, μπορεί να τον αποστερήσει από την καταβολή μισθού, αφού η υποχρέωση ενημέρωσης για τον εργαζόμενο, αποτελεί κύρια υποχρέωση της σύμβασης εργασίας του.

2) Αναζητώ εργασία. Μπορεί να μου ζητηθεί ο εμβολιασμός ως προαπαιτούμενο πρόσληψης;

Ο εργοδότης, ύστερα κυρίως από τις διευκολύνσεις που του παρέχονται να χαρακτηρίσει την επιχείρησή του ως «covid free» επιχείρηση, αλλά και επειδή αυτός έχει την υποχρέωση επιβολής των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην επιχείρησή του, μπορεί να επιλέξει προς πρόσληψη εργαζόμενο που έχει εμβολιαστεί, αντί άλλου που παραμένει ανεμβολίαστος.

3) Εργάζομαι υπό το καθεστώς της τηλεργασίας σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων. Θα υποχρεωθώ σε εμβολιασμό;

Όσο παραμένετε σε καθεστώς τηλεργασίας, δηλαδή εξ αποστάσεως παροχής υπηρεσιών, χωρίς τη φυσική σας παρουσία στην εγκατάσταση του εργοδότη, δεν μπορείτε να υποχρεωθείτε σε εμβολιασμό. Ούτε θα τεθείτε σε αναστολή λόγω του μη εμβολιασμού σας. Το ορθό είναι να υποχρεωθείτε σε εμβολιασμό όταν παύσει το σύστημα τηλεργασίας και επανέλθετε με τη φυσική σας παρουσία στην επιχείρηση.

4) Αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα υγείας που ο οικογενειακός μου γιατρός με συμβούλεψε να μην εμβολιαστώ και απασχολούμαι σε γηροκομείο. Τι ισχύει;

Η διαπίστωση λόγων υγείας που εμποδίζουν τον εμβολιασμό σας, θα πρέπει να πιστοποιούνται από ειδική υγειονομική επιτροπή που θα συστηθεί σε επίπεδο περιφέρειας και να εμπίπτει στη λίστα των εξαιρέσεων που θα ανακοινωθούν από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή.

5) Εργάζομαι σε γηροκομείο και νοσηλευτικό ίδρυμα και αρνούμαι να εμβολιαστώ. Μπορεί ο εργοδότης μου να με απασχολήσει σε διαφορετικά καθήκοντα από αυτά που ασκούσα ώστε να συνεχίσω να λαμβάνω τον μισθό μου;

Όχι, στην περίπτωσή σας ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί τις υπηρεσίες σας και να σας αποστερήσει του μισθού σας μέχρις ότου εμβολιαστείτε, εννοώντας την πάροδο 14 ημερών από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης ή της πρώτης σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου.

6) Εργάζομαι σε δημόσιο νοσοκομείο και διστάζω να εμβολιαστώ. Μπορώ να ζητήσω μετάταξη σε άλλη υπηρεσία;

Η άρνησή σας να εμβολιαστείτε επιφέρει την αναστολή των καθηκόντων, που παρέχεται στο νοσοκομείο, δηλαδή εμπίπτετε σε μία ανενεργή περίοδο της υπαλληλικής σας εξέλιξης, στη διάρκεια της οποίας αναστέλλονται όλα τα υπηρεσιακά σας δικαιώματα, ακόμα και μετάταξης, κρίσης, προαγωγής και εν γένει εξέλιξή σας.

ΠΗΓΗ: mononews.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ: Αργυρώ Μαυρούλη