Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ – Ο Γ.ΚΑΡΟΥΖΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ – Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
August 26, 2021
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΑ RAPID TEST
August 26, 2021
ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ – Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
August 26, 2021
ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΑ RAPID TEST
August 26, 2021
Share

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε προσφυγή 672 πυροσβεστών κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού στη Γαλλία.

Την πρώτη απόφαση υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού εξέδωσε χθες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) το οποίο απέρριψε προσφυγή 672 επαγγελματιών και εθελοντών πυροσβεστών εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Γαλλία κατά της COVID-19.

“Το δικαστήριο κρίνει ότι τα αιτήματα αυτά βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 39 του κανονισμού του”, το οποίο επιτρέπει την προσφυγή σε αυτό βάσει μιας επείγουσας διαδικασίας όταν οι ενάγοντες εκτίθενται σε “πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών”.

Οι πυροσβέστες είχαν επικαλεστεί τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το “δικαίωμα στη ζωή” και το “δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής”.

Τι ζητούσαν

Ζητούσαν από το ΕΔΑΔ να “αναστείλει την υποχρέωση εμβολιασμού”, που προβλέπεται από τον νόμο της 5ης Αυγούστου του 2021 σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να αναστείλει επίσης την ισχύ “των διατάξεων που προβλέπουν την απαγόρευση άσκησης των δραστηριοτήτων τους” για όσους δεν θα έχουν “εκπληρώσει την υποχρέωση εμβολιασμού”, όπως και τη “διακοπή της καταβολής του μισθού τους”.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία ελήφθη από σώμα 7 δικαστών, δεν προδικάζει ωστόσο “μεταγενέστερες αποφάσεις του όσον αφορά το αποδεκτό ή το βάσιμο των εν λόγω υποθέσεων”, διευκρίνισε το δικαστήριο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η υποχρέωση μπορεί να είναι “απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία”. Η απόφαση αυτή, μολονότι δεν αφορά τον εμβολιασμό κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορoνοϊός, θεωρείται ήττα για τους αντιεμβολιαστές.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΑΔ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Γ. Καρούζος: «Η πρώτη απόφαση»

Μολονότι ο προαιρετικός εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κατά του COVID-19 είναι η κύρια επιλογή των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τις κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής οικογένειας αναφορικά με την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες συναντά σθεναρές αντιδράσεις επισημαίνει ο έγκριτος δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.

Η πρώτη από αυτές προέρχεται από τη Γαλλία και εκφράστηκε μέσω προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Πράγματι, στην προκειμένη περίπτωση ενδιαφέρει η περίπτωση της Γαλλίας, όπου επιβλήθηκε από 5 Αυγούστου 2021 η εκ του νόμου υποχρέωση υποβολής σε εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε υγειονομικούς και σε φροντιστές ευπαθών ομάδων. Εναντίον της εξέλιξης αυτής τάχθηκαν άμεσα 672 επαγγελματίες και εθελοντές Γάλλοι πυροσβέστες, οι οποίοι, επικαλούμενοι την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) για «το δικαίωμα στη ζωή» και για «το δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής», προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αίτημα και την αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως κύρια βάση και την αναστολή των διατάξεων περί αθέτησης της παραπάνω εκ του νόμου υποχρέωσης, δηλαδή, της απαγόρευσης απασχόλησης και της μη καταβολής του μισθού, ως επικουρική βάση.

Το Δικαστήριο του Στρασβούργου απεφάνθη ότι τα αιτήματα των Γάλλων πυροσβεστών δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 39 του κανονισμού του, σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται να κατατίθεται όλως εξαιρετικώς αίτημα προσφυγής σε αυτό με βάση επείγουσα διαδικασία στην περίπτωση που οι αιτούντες εκτίθενται σε «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών». Το Δικαστήριο διαπίστωσε, επιπλέον, ότι η απόφασή του δε δεσμεύει μεταγενέστερες αποφάσεις του αναφορικά με ζητήματα παραδεκτού και βασίμου παρόμοιων υποθέσεων.

Αξιολογώντας κανείς από νομική άποψη την παραπάνω απόφαση θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει σημαντική, διότι, μολονότι δεν έκρινε την ουσία της υπόθεσης, απεφάνθη για τη μη ύπαρξη στο πρόσωπο των αιτούντων πραγματικού κινδύνου επέλευσης ανεπανόρθωτων βλαβών. Σε κάθε περίπτωση η σημασία της είναι δεδομένη, μιας και είναι η πρώτη κρίση ευρωπαϊκού δικαστηρίου αναφορικά με την εκ του νόμου υποχρέωση υποβολής σε εμβολιασμό κατά του COVID-19.

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr