EFOOD: ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ “ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ” ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ – ΜΟΝΟ ΩΣ FREELANCER Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: RIDERS ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
September 17, 2021
534 ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ
September 18, 2021
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ: RIDERS ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
September 17, 2021
534 ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ
September 18, 2021
Share

Ανανέωση συνεργασίας μόνο με freelancing προτείνει η efood σε διανομείς της εταιρείας – Στα «χαρακώματα» συνδικαλιστικοί φορείς

Εντονες αντιδράσεις πυροδότησε μήνυμα που έλαβε μερίδα διανομέων της efood, στο οποίο αναφερόταν πως η εταιρεία έθετε ως προϋπόθεση για την ανανέωση της σύμβασής του να αλλάξει η εργασιακή τους σχέση, σε συνεργασία freelancing.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμα η μεγαλύτερη πλατφόρμα διανομής φαγητού στην Ελλάδα αναφέρει μεταξύ άλλων πως «στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της εταιρείας, θα θέλαμε να σου προτείνουμε να συμμετάσχεις και εσύ στο σχήμα συνεργασίας freelancing».

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας αλλά με βάση τα παραπάνω και το batch σου (το οποίο προκύπτει από διάφορες αιτίες), εκτιμούμε ότι θα ήταν καλύτερο να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. Σε διαφορετική περίπτωση, θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης», υπογραμμίζεται επίσης σε αυτό.

μήνυμα efood

Καρούζος στη «Η»: Δύναται αλλά δεν δικαιολογείται η efood να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση

Ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στην «Η» για την απόφαση αυτή της efood τονίζει τα εξής:

«Ο νέος εργασιακός νόμος χαρακτηρίζει τις συμβάσεις των εργαζομένων που συνδέονται με τις πλατφόρμες, συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας. Αυτό δεν είναι απόλυτο, διότι ο ίδιος ο νόμος στο άρθρο 69 περιλαμβάνει περιπτώσεις που αν συντρέχουν, η εργασία αυτή θα είναι ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου.

Το καθεστώς των riders στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, ρυθμίζεται αντιφατικά από τις νομοθεσίες αλλά και από αποφάσεις των δικαστηρίων των εθνικών χωρών ή ακόμα και από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Kατά το πλείστον όμως γίνεται δεκτό ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα πρέπει να αμείβονται με μισθούς κατώτερους του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να ασφαλίζονται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η efood αν και έχει πλέον από το νόμο 4808/2021(νέο εργασιακό) το δικαίωμα να απασχολεί riders με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, δεν δικαιολογείται κατά την άποψή μου η εφαρμογή της δυνατότητας αυτής στους εργαζόμενους που ήδη απασχολούσε ως μισθωτούς.

Δεν υπάρχει από ότι διαφαίνεται, καμία διαφοροποίηση στους πραγματικούς όρους εργασίας τους που να δικαιολογεί αυτή την επιλογή».

Στα «κάγκελα» συνδικαλιστικοί φορείς και ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση της efood προκάλεσε την έντονη αντίδραση και διαμαρτυρία συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι κάνουν λόγο για εκβιασμό των εργαζομένων ενώ επισημαίνουν ακόμα πως με το νέο καθεστώς εργασίας που τους προτείνεται, οι εργαζόμενοι θα επιβαρύνονται με τις ασφαλιστικές εισφορές.  Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων, σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η εταιρεία μετατρέπει τους διανομείς από ήρωες σε εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και πως «η  ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο “συνεργατικό” μοντέλο σημαίνει απολύσεις».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «λίγες ώρες μετά τις απολύσεις των διανομέων από γνωστή αλυσίδα ταχυφαγείων, ήρθε το τελεσίγραφο από την e-food προς τους διανομείς πως αν δεν γίνουν εξωτερικοί συνεργάτες θα απολυθούν».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, επιτίθεται στην κυβέρνηση με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση νομοθετεί σταθερά υπέρ των λίγων».

Συγκεκριμένα, ο κ. Ηλιόπουλος σε ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: «Η efood προχωράει σε μαζική μετατροπή συμβάσεων εργασίας. Από μισθωτή εργασία θέλει να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε “αυτοαπασχολούμενους”. Δεν υπάρχει καμία απορία για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση και το Yπουργείο Εργασίας. Εχουν ήδη φροντίσει να δώσουν εργαλεία στους εργοδότες για αυτή την εξέλιξη. Διαλύουν τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας. Σταθερά νομοθετούν και κυβερνούν υπέρ των λίγων. Δική μας δουλειά η ανατροπή της πολιτικής τους. Για μια εργατική νομοθεσία που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του παρέχει ασφάλεια και έναν μισθό με τον οποίο θα μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια».

Την Κυριακή το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων θα πραγματοποιήσει συνέλευση για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του, ενώ συνέλευση για το ίδιο θέμα, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. 

H απάντηση της εταιρείας

Για επικοινωνιακό «λάθος» έκανε λόγο η efood σε ανακοίνωσή της το μεσημέρι της Παρασκευής.  «Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική», επισημαίνει παράλληλα η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, η efood για την υπόθεση αναφέρει τα εξής:

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας.

To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης.

Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική.

Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα  στους διανομείς  και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

Τι προβλέπει ο νόμος για τους διανομείς

Στο νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, προβλέπονται τα κριτήρια που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διάκριση μεταξύ εργαζομένων και «αυτοαπασχολούμενων» (free lancers) για επαγγέλματα όπως τα delivery.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 69 του νόμου 4808/2021, αναγνωρίζονται δύο τρόποι συνεργασίας των παρόχων υπηρεσιών με τις πλατφόρμες: συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ή ανεξάρτητων υπηρεσιών/ έργου.

Επίσης θεσπίζονται τέσσερις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν προκειμένου να τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών δεν είναι εξαρτημένης εργασίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • ο πάροχος να χρησιμοποιεί υπεργολάβους,
  • να επιλέγει τα έργα που αναλαμβάνει,
  • να παρέχει τις υπηρεσίες του σε οποιονδήποτε τρίτο και σε ανταγωνιστές της ψηφιακής πλατφόρμας και
  • να καθορίζει ο ίδιος τον χρόνο παροχής των υπηρεσιών του, προσαρμόζοντάς τον στις προσωπικές του ανάγκες.

Αν δεν συντρέχει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις, τότε τεκμαίρεται ότι η σύμβαση μεταξύ συνεργατικής ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών είναι εξαρτημένης εργασίας.

Κάλεσμα για «αποκλεισμό» της efood στο Twitter

Στο πλευρό των εργαζομένων που έλαβε το συγκεκριμένο μήνυμα, στέκονται σθεναρά και οι χρήστες του ελληνικού Twitter το οποίο έχει κατακλυστεί από μηνύματα συμπαράστασης.

Παράλληλα, έχει δημιουγηθεί το hashtag #cancel_efood, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 16.500 σχόλια με σχολιαστές να παρακινούν ακόμα τους υπόλοιπους χρήστες να καταργήσουν από τα κινητά τους τη δημοφιλή εφαρμογή.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

Παρακολουθήστε το παρακάτω σχετικό video: