ΕΙΜΑΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΗΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΑΜΕΙΦΘΩ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ;

Η ΑΝΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥ
October 22, 2021
Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΡΑΠΙΝΤ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ | ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ 2022
October 23, 2021
Share

Η 28η Οκτωβρίου ανήκει πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 60§1 στ. ζ’, στις υποχρεωτικές αργίες, ενώ μέχρι τώρα αποτελούσε προαιρετική αργία. Αυτό σημαίνει ότι απαγορεύεται η απασχόληση εργαζόμενων κατά την ημέρα αυτή, εκτός από μια σειρά επιχειρήσεων, των οποίων κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η λειτουργία. Πρόκειται για τις επιχειρήσεις εστίασης, τα εργοστάσια συνεχούς πυρός, τα ξενοδοχεία κτλ.

Εφόσον ο εργατοτεχνίτης εργαστεί κατά την 28η Οκτωβρίου νομίμως, αμείβεται με ένα ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου, δηλαδή του βάσει νόμου ή βάσει συλλογικής σύμβασης εργασίας κατώτατου ορίου ημερομισθίου. Το ίδιο ισχύει και επί παράνομης εργασίας κατά την αργία, δηλαδή σε περίπτωση που η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν ανήκει στις εξαιρέσεις του νόμου.

Μάλιστα, ακόμη κι αν ο εργατοτεχνίτης δεν εργαστεί την ημέρα της αργίας επειδή η επιχείρηση παρέμεινε κλειστή, δικαιούται, σύμφωνα με το άρθρο 3§2 του ν.δ. 3755/1957, να λάβει το ημερομίσθιο για την ημέρα αυτή, επειδή η αποχή του από την εργασία οφείλεται σε λόγο που δεν ανάγεται σε αυτόν ( Α.Π. 303/1961) . Δεν δικαιούται όμως, στην περίπτωση αυτή, να λάβει κάποια επιπλέον προσαύξηση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν και μετά την 01-01-2022 που καταργείται η διάκριση εργατοτεχνίτη-υπαλλήλου με βάση το άρθρο 64 του ν. 4808/2021. Ο λόγος είναι ότι το ν.δ. 3755/1957 δεν αναφέρεται άμεσα στον όρο «εργατοτεχνίτης», αλλά κάνει λόγο για τους «αμειβόμενους με ημερομίσθιο», κατ’ αντιδιαστολή με τους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό.

Δικηγόρος Εργατολόγος