ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑ Ή ΥΠΕΡΕΡΓΑΣΙΑ

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΡΑΠΙΝΤ ΤΕΣΤ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ | ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΡΓΙΕΣ ΤΟΥ 2022
October 23, 2021
Η ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
October 26, 2021

Shot of a young businesswoman looking stressed out while working in an office at night

Share

Με το άρθρο 55 του ν.4808/2021 καθιερώνεται ως νόμιμο εβδομαδιαίο ωράριο σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως  οι 40 ώρες, οι οποίες κατανέμονται σε 8 ώρες ημερήσιας εργασίας επί πενθήμερου συστήματος και σε 6 ώρες και 40 λεπτά επί εξαήμερου συστήματος.

Ως υπερεργασία ορίζεται η εβδομαδιαία εργασία που υπερβαίνει τις 40 ώρες και φτάνει ως τις 45 ώρες στο πενθήμερο και ως τις 48 ώρες στο εξαήμερο σύστημα και αμείβεται με 20% προσαύξηση επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Αντίθετα υπερωρία είναι η υπέρβαση του ημερήσιου ωραρίου, πέραν των 9 ωρών ( άρθρο 6§3 ΕΓΣΣΕ 1975) στο πενθήμερο και πέραν των 8 ωρών στο εξαήμερο σύστημα και αμείβεται κατ’ αρχήν με 40% προσαύξηση επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Έτσι, αν ένας εργαζόμενος, ο οποίος έχει συμφωνήσει πενθήμερο σύστημα εργασίας με τον εργοδότη, εργαστεί 9 ώρες τη Δευτέρα και 7 την Τρίτη, δε θα έχει αξίωση ούτε για υπερεργασία, ούτε για υπερωρία. Πρόκειται για την λεγόμενη ανισομερή κατανομή του ωραρίου εργασίας, όπου η επιπλέον του 8ωρου εργασία της μιας ημέρας αντισταθμίζεται με την λιγότερη του 8ωρου εργασία της άλλης, αφού το άθροισμα της εβδομαδιαίας εργασίας δεν υπερβαίνει τις 40 ώρες. Αν, όμως, ο ίδιος εργαζόμενος εργαστεί 10 ώρες τη Δευτέρα και 6 ώρες την Τρίτη, τότε η εργασία της Δευτέρας δεν παύει να είναι υπερωρία και να αμείβεται με προσαύξηση 40% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου.

Δικηγόρος Εργατολόγος