ΑΡΓΙΑ: ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΜΟΙΒΕΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ! ΠΡΟΣΟΧΗ
January 25, 2022
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ
January 25, 2022
ΑΜΟΙΒΕΣ ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ! ΠΡΟΣΟΧΗ
January 25, 2022
ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ
January 25, 2022
Share

Νέα αργία θα ισχύει αύριο, Τετάρτη, για ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων από περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Ο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η νέα αργία αφορά το δημόσιο και τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και Κρήτη. Να σημειωθεί ότι για τα σχολεία αναμένονται ανακοινώσεις από το υπ. Παιδείας.

Τι σημαίνει όμως η αργία για το Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα; Και τι ισχύει για τις απολαβές των εργαζόμενων; Το iefimerida.gr μίλησε με τον δικηγόρο – εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, ο οποίος δίνει όλες τις απαντήσεις.

Τι σημαίνει η αργία για τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, οι ανακοινώσεις για αύριο δεν συνιστούν γενική αργία, αλλά αφορούν μόνο τις συγκεκριμένες περιοχές (Αττική, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη). «Σε αυτές τις περιοχές οι δομές του δημοσίου και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κλείνουν υποχρεωτικά, απαγορεύεται να λειτουργήσουν. Εξαιρούνται οι επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων, ή δομών υγείας όπως τα φαρμακεία και τα βενιζινάδικα. Επιπλέον, επιτρέπεται να λειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις λειτουργούν ημέρες αργιών όπως τα καφέ και η εστίαση» εξηγεί ο Γιάννης Καρούζος.

Συγκεκριμένα για το Δημόσιο, ο κ. Καρούζος διευκρινίζει ότι για τις περιοχές που ισχύει η αργία, δεν υφίσταται ούτε τηλεργασία. «Ο εργαζόμενος παραμένει στο σπίτι του. Τηλεργασία στο Δημόσιο μπορεί να γίνει στις υπόλοιπες περιοχές, όχι σε αυτές για τις οποίες ισχύει η αργία» αναφέρει.

Πότε καταβάλλονται, πότε όχι οι αμοιβές

Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των εργαζόμενων υπάρχουν διαφορετικά σενάρια. «Για το σενάριο της αργίας, δηλαδή την περίπτωση που η επιχείρηση δεν ανοίγει λόγω της αργίας, τότε ο μισθός καταβάλλεται κανονικά. Αυτό ισχύει και για τις δημόσιες υπηρεσίες και, προφανώς, για τον ιδιωτικό τομέα» τονίζει ο Γιάννης Καρούζος.

Όπως εξηγεί, ο μισθός καταβάλλεται κανονικά ακόμα και αν μια επιχείρηση ανοίξει και ο εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει για λόγους ανωτέρας βίας -δηλαδή λόγω κακοκαιρίας σε αυτή την περίπτωση. Το σενάριο για τις απολαβές αλλάζει όμως αν αυτός που αντιμετωπίζει δυσκολία είναι η ίδια η επιχείρηση.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα φαρμακείο, το οποίο επιτρέπεται να λειτουργήσει σήμερα ή αύριο, κατά την αργία. Αν λόγω του καιρού δεν είναι τεχνικά εφικτό να ανοίξει, τότε δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους, λόγω αντικειμενικής αδυναμίας και ανωτέρας βίας, που εν προκειμένω είναι η χιονόπτωση και ο παγετός» υπογραμμίζει ο έμπειρος εργατολόγος.

Τι ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους

Τι ισχύει όμως για τους εργαζόμενους σε περιοχές για τις οποίες δεν υφίσταται αργία; Ο Γιάννης Καρούζος απαντά στα 4 βασικά ερωτήματα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε περίπτωση κακοκαιρίας:

Η επιχείρηση όπου εργάζομαι λειτουργεί αν και με χιονόπτωση, όμως αδυνατώ να μεταβώ στην εργασία μου για τον λόγο αυτό. Δικαιούμαι τις αποδοχές μου;

Οι εργαζόμενοι που δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στην εργασία τους εξαιτίας της αδυναμίας μετακίνησής τους λόγω της χιονόπτωσης και των συνεπειών της, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές για τις ημέρες αυτές.

Λόγω της χιονόπτωσης δεν κατέστη εφικτό να λειτουργήσει η επιχείρηση, αν και από μέρους μου υπήρχε η δυνατότητα να μεταβώ στην εργασία μου και να εργαστώ. Δικαιούμαι τις αποδοχές μου;

Η επιχείρηση που λόγω της ασυνήθους σε ένταση χιονόπτωσης είναι κατά αντικειμενική κρίση αδύνατο να λειτουργήσει, δεν οφείλει μισθό στους εργαζόμενους και οι εργαζόμενοι δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στην εργασία τους.

Λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων και αδυναμίας προσέλευσής μου στην εργασία, ο εργοδότης μου ζητά να καταναλώσω άδεια αναψυχής ή άδεια άνευ αποδοχών. Μπορώ να το αρνηθώ;

Σε μία τέτοια περίπτωση, ισχύουν τα προαναφερθέντα και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί ο εργαζόμενος στη λήψη οποιασδήποτε άδειας, εκτός αν το ζητήσει αυθόρμητα ο ίδιος.

Λόγω χιονόπτωσης κλείνουν τα σχολεία και αναγκάζομαι να μείνω με το τέκνο μου στην οικία μας για να το φροντίσω. Δικαιούμαι τις αποδοχές μου;

Σε μια τέτοια περίπτωση, δικαιούστε να λάβετε άδεια αναψυχής ή κατόπιν συναίνεσης και αιτήματός σας άδεια άνευ αποδοχών. Στην περίπτωση όμως που συντρέχει ταυτόχρονα ασθένεια του παιδιού ή οικείου σας προσώπου, δικαιούστε με βεβαίωση ιατρού να λάβετε αμειβόμενη άδεια ανωτέρας βίας έως 2 ημέρες ετησίως.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr