Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ;

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ. ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ
January 30, 2022
ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ 1η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
January 31, 2022
Share

Ο νόμος επιτάσσει την καταβολή αποζημίωσης στον εργαζόμενο που απολύεται μόνο όταν η καταγγελία γίνεται από την εργοδοτική πλευρά και όχι όταν ο εργαζόμενος παραιτείται οικειοθελώς.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός αυτό,  κάποιοι εργοδότες προσπαθούν να προκαλέσουν την παραίτηση του μισθωτού, με σκοπό να αποφύγουν να καταβάλλουν την αποζημίωση απόλυσης.

Προκειμένου να το πετύχουν αυτό, ενδέχεται να καθυστερούν την καταβολή μισθών, να είναι δύστροποι έως και υβριστικοί απέναντι στον εργαζόμενο και γενικά να δημιουργούν ένα ιδιαίτερα δυσμενές εργασιακό περιβάλλον.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο εργαζόμενος δε μένει απροστάτευτος και αναγκασμένος να παραιτηθεί. Αντίθετα, είναι δυνατό να θεωρήσει τις επιθετικές ενέργειες του εργοδότη ως μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του και συνεπώς να θεωρήσει ότι η σύμβασή του καταγγέλθηκε από τον εργοδότη κι έτσι να αποχωρήσει αξιώνοντας την πλήρη αποζημίωση απόλυσης.

Μάλιστα, εάν οι ενέργειες αυτές του εργοδότη είναι τόσο βάναυσες ή επιθετικές ώστε να προσβάλλεται η προσωπικότητα του εργαζομένου, τότε ο τελευταίος δικαιούται επιπρόσθετα και αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Δικηγόρος Εργατολόγος