“ΜΕΤΕΩΡΟ” ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΦΕΚ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4488. ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
September 11, 2018
ΠΟΤΕ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΑΠΟΛΥΣΗ Η ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
September 11, 2018
ΣΤΟ ΦΕΚ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 4488. ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
September 11, 2018
ΠΟΤΕ ΘΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΑΠΟΛΥΣΗ Η ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
September 11, 2018
Share
Ημιτελείς λύσεις, παρά τις (δηλωμένες) καλές προθέσεις,

δίνει στα κρίσιμα ζητήματα των εργατικών διαφορών το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας όπως τελικά αυτό διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή. Οι …γκρίζες ζώνες παραμένουν μετά  τις “νομοτεχνικές βελτιώσεις” και τις αλλαγές που έγιναν (συμπεριλαμβανομένης και της μη αποδοχής τροπολογίας για την παράσταση των εργαζομένων ως πολιτική αγωγή στις δίκες για τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις απόλυσης). 
 
Αξιολογώντας τις τελικές ρυθμίσεις διαπιστώνονται τα παρακάτω: 
 
1.  Διαταγή πληρωμής: Πριν από την έκδοση διαταγής πληρωμής για την καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, θα προηγείται η αποστολή εξωδίκου. Με τον τρόπο αυτό ο εργοδότης κερδίζει χρόνο , έως δεκαπέντε ημέρες, για να καταβάλλει τα δεδουλευμένα χωρίς να χρειαστεί η έκδοση διαταγής πληρωμής. 
 
2. Εκτελεστοί τίτλοι: Δεν αλλάζει κάτι σε ό,τι αφορά τη δέσμευση των δεδουλευμένων αποδοχών  από την περιουσία της επιχείρησης.  Και σήμερα εκδίδονται τάχιστα διαταγές πληρωμής, νομολογιακά σε περίπτωση μη εξόφλησης έστω και…μισού μήνα,  με την προσκόμιση εγγράφων. Και  εκτελούνται σε βάρος του “εργοδότη” με τη μορφή ατομικής ή άλλου είδους εταιρείας η οποία τους απασχολεί. Και όχι, φυσικά, από την προσωπική περιουσία.  Επίσης, δεν ισχύει η έκδοση διαταγής πληρωμής, άρα και η ευθύνη με την προσωπική περιουσία των επιχειρηματιών για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, για τις Ανώνυμες Εταιρείες.
 
3. Η πρόβλεψη σύντομων  προθεσμιών  εκδίκασης των αγωγών εργατικών διαφορών άκυρης απόλυσης και δεδουλευμένων αποδοχών, στην πράξη δεν θα βελτιώσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, λόγω των γνωστών προβλημάτων δυσλειτουργίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης.
 
4. Η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ,  ως ανέργων, των εγκλωβισμένων – απλήρωτων εργαζομένων που θα θεωρούν τη μη καταβολή  των δεδουλευμένων ως μονομερή βλαπτική μεταβολή  μέχρι την τελεσίδικη εκδίκαση της αγωγής κρύβει “παγίδες”. Τόσο για τον ΟΑΕΔ (οικονομικό άνοιγμα) όσο και για τον “άνεργο” σε περίπτωση απόρριψης της αγωγής του (επιστροφή ποσών που στο μεταξύ έχει λάβει). 
 
5. Παραμένουν σε εκκρεμότητα ο τρόπος αντιμετώπισης των ουσιωδών μεταβολών στην ατομική  σύμβαση όταν  ο εργοδότης λαμβάνει πρωτοβουλίες που μπορούν να επηρεάσουν  τις εργασιακές σχέσεις αν δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση(είχαμε επισημάνει ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν προβλέπει  ασφαλή κριτήρια) , της άρνησης  συνυπογραφής από τον εργαζόμενο   της ηλεκτρονικής δήλωσης της οικειοθελούς αποχώρησης, της στοιχειοθέτησης δόλου από την πλευρά του εργοδότη, σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος καθώς και του αποκλεισμού του εργοδότη – παραβάτη από δημόσιες συμβάσεις κλπ. Τα θέματα αυτά μένει να δοκιμαστούν στην …πράξη ή να ρυθμιστούν νομοθετικά …προσεχώς. 

Δικηγόρος – Εργατολόγος

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας όπως ψηφίστηκε μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.