ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ – Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΑΣΕΙΣ 2021
March 30, 2022
ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
March 31, 2022
ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΤΑΣΕΙΣ 2021
March 30, 2022
ΕΝΑΣ ΜΙΣΘΟΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ
March 31, 2022
Share

Με ανακοίνωση από το Υπουργείο Εργασίας γνωστοποιήθηκε ένα νέο εργαλείο για την πάταξη της αδήλωτης / υποδηλωμένης εργασίας.

Ειδικότερα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ έχει τεθεί σε λειτουργία μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία, προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία των εργαζομένων με τον φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης (αδήλωτης και υποδηλωμένης) εργασίας.
Συγκεκριμένα, μέσω της υπηρεσίας «Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης» https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses), στην ενότητα «Μισθωτοί» στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων λόγω μη ασφάλισης ή ελλιπούς ασφάλισης.
Η εν λόγω υπηρεσία απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.
Σχετικά με τη διαδικασία υποβολής καταγγελίας είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

  • για να υποβάλλει ένας εργαζόμενος καταγγελία κατά επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζει το ΑΦΜ της. Ειδικά για καταγγελία που αφορά σε οικοδομοτεχνικό έργο, ο μισθωτός θα πρέπει να γνωρίζει το ονοματεπώνυμο / επωνυμία του ιδιοκτήτη / ανάδοχου εργολάβου και την ακριβή διεύθυνση του έργου.
  • για περαιτέρω διευκόλυνση των εργαζομένων σημειώνεται ότι μπορούν να υποβάλλουν καταγγελία χρησιμοποιώντας το σχετικό ΑΜΕ (Αριθμός Μητρώου Εργοδότη) ή ΑΜΟΕ αντίστοιχα (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου). Σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα στοιχεία του εργοδότη θα συμπληρωθούν αυτόματα.
  • Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλλει την καταγγελία του εγγράφως στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) που είναι τοπικά αρμόδιο.
  • Διευκρινίζεται ότι η καταγγελία για μη καταβολή δεδουλευμένων υποβάλλεται στην κατά τόπο αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας κι όχι στον e-ΕΦΚΑ.
  • Αναλυτικές οδηγίες χρήσης της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, στην ενότητα: Μισθωτοί, «Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης» https://www.efka.gov.gr/el/kataggelia-ergazomenoy-delose-apascholeses).