ΠΩΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ;
April 7, 2022
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ;
April 8, 2022
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ;
April 7, 2022
ΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ;
April 8, 2022
Share

Μια εργατολόγος προειδοποιεί για τα λεγόμενα «προγράμματα εθελούσιας εξόδου». Ορισμένες εταιρίες προσπαθούν να περικόψουν θέσεις εργασίας. Αλλά οι προσφορές είναι σπάνια αξιόλογες.

Τα δάνεια και η επιδότηση της Kurzarbeit (ΣτΜ: πανδημικό μέτρο ανάλογο με το ΣΥΝ-Εργασία) έχουν αποτρέψει μέχρι στιγμής τα μεγάλα κύματα απολύσεων, αλλά δεν είναι λίγες οι εταιρίες που προβαίνουν σε μείωση τοτ προσωπικού τους . Οι εργοδότες χρησιμοποιούν πρόθυμα τα λεγόμενα «προγράμματα εθελούσιας εξόδου» για να μειώσουν το εργατικό τους δυναμικό ή προσπαθούν να διευκολύνουν μεμονωμένους εργαζόμενους να φύγουν με αποζημιώσεις απόλυσης. Πιο πρόσφατα, η αλυσίδα λιανικής H&M έγινε πρωτοσέλιδο με το πρόγραμμα απολύσεων. Οι επικριτές το θεώρησαν ως μια προσπάθεια απαλλαγής από μερικώς απασχολούμενους εργαζομένους και από εργαζόμενους που δεν μπορούν να απασχοληθούν ευέλικτα, μέσω άσκησης πίεσης και μάλλον μικρές αποζημιώσεις απόλυσης.

Οι προσφορές που γίνονται είναι σπάνια γενναιόδωρες, λέει η Nadja Draxinger, δικηγόρος που ειδικεύεται στο εργατικό δίκαιο με το δικό της δικηγορικό γραφείο στο Darmstadt. Έχει δει πολλά έντυπα καταγγελίας τους τελευταίους μήνες, «και κάποιες από τις προσφορές ήταν πολύ κακές, απλά απαράδεκτες». Γι’ αυτό παρουσιάζονταν με εξαιρετικά επαγγελματικό τρόπο από τα αντίστοιχα τμήματα HR.

Στις συνοδευτικές επεξηγηματικές επιστολές, επεξηγούνται τα υποτιθέμενα νομικά κριτήρια, παρουσιάζονται μεμονωμένες παραλλαγές υπολογισμού της αποζημίωσης και παρέχονται κίνητρα με sprinter bonus για την ταχύτερη δυνατή υπογραφή τους από τον εργαζόμενο. Φαίνεται σαν να μην υπάρχει πλέον χώρος για διαπραγμάτευση, λέει η κ. Draxinger και μας προειδοποιεί να μην παραπλανηθούμε από αυτή την εντύπωση. Διότι το ίδιο το γεγονός ότι μια εταιρεία λειτουργεί με επιπλέον αποζημιώσεις απόλυσης δείχνει ότι οι προγραμματισμένες απολύσεις δεν είναι νομικά ακλόνητες.

«Πολλοί πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν»

Η Draxinger, η οποίοα συμβουλεύει και εκπροσωπεί εργαζομένους, διευθυντές, εργοδότες και εργατικά συμβούλια, ανησυχεί λόγω πρόσφατων επαφών της με πελάτες, ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να αντιληφθούν επαρκώς τα δικαιώματά τους στην κρίση. «Αξίζει να παλέψεις για τη θέση εργασίας σου σε αυτή τη συγκυρία. Δεν θα βρεις την επόμενη τόσο γρήγορα όσο πριν από την πανδημία.». Έκκληση που είχε κάνει πρόσφατα και η επικεφαλής του γραφείου απασχόλησης της Φρανκφούρτης, Stephanie Krömer.

Ωστόσο, αναφέρει η Draxinger, ορισμένοι υπάλληλοι στον κλάδο της εστίασης, για παράδειγμα, απέρριψαν πρότασή της να υποβάλουν αγωγή άκυρης απόλυσης και τουλάχιστον να παρευρεθούν στην ακρόαση συμβιβασμού που θα ακολουθούσε ενώπιον του εργατικού δικαστηρίου προκειμένου να διαπραγματευτούν ένα υψηλότερο ποσό αποζημίωσης απόλυσης – ή για να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους. «Επειδή η κατάσταση πολλών εταιριών είναι κακή, όσοι επηρεάζονται τείνουν να πιστεύουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν.» Άλλοι, από την άλλη πλευρά, απλά δεν μπορούσαν να διανοηθούν να  συνεχίσουν να εργάζονται σε μια εταιρία που έχει διατυπώσει τόσο ξεκάθαρα ότι θέλει να τους διώξει. «Θέλουν να ξεκαθαρίσουν γρήγορα τα πράγματα».

Σε 2/3 περιπτώσεις, αντιδικίες για απολύσεις

Τα στατιστικά του Εργατικού Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης, που είναι αρμόδιο για τη μεγάλη πόλη, αλλά και για αρκετούς δήμους της περιφέρειας Hochtaunus, αντικρούουν την άποψη ότι οι εργαζόμενοι δεν προβάλλουν αρκετή αντίσταση κατά των εργοδοτών τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εκεί, ο αριθμός των δικαστικών διαφορών μεταξύ εταιριών και μεμονωμένων εργαζομένων, αυξήθηκε από 8.850 υποθέσεις το 2019 σε 10.350 διαδικασίες πέρυσι.

Στις 2/3 περιπτώσεις υπήρξε αντιδικία για απολύσεις, οι δικηγόροι κάνουν λόγο για «αντιδικίες υπόστασης» (ΣτΜ: ύπαρξης ή μη της έννομης σχέσης). Σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε ακόμη και σε περισσότερο από 70% το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του νέου έτους, έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 1.550 υποθέσεις, αλλά το αντικείμενο τους δεν αναφέρεται ακόμη στα στατιστικά στοιχεία, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι εργαζόμενοι χωρίς νομική προστασία είναι πιο διστακτικοί

Ο Hendrik Hallier, ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τροφίμων, Αναψυχής και Εστιατορίου, υπεύθυνος για τη Φρανκφούρτη, παρακολουθεί επίσης ορισμένες εταιρίες στον κλάδο του που αυτή τη στιγμή χάνουν θέσεις εργασίας. Πραγματική γνώση έχει μόνο για εταιρίες των οποίων οι εργαζόμενοι είναι συνδικαλισμένοι. Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρήσει κάποια εμφανή προσπάθεια για απόλυση εργαζομένων και οι εργαζόμενοι της Ένωσης σε περίπτωση αντιδικίας μπορούν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρους του σωματείου.

Και αυτή η δυνατότητα αξιοποιείται, λέει ο Hallier. Έτσι, η κατακραυγή υπήρξε επαρκώς ισχυρή όταν οι εταιρίες δεν ήθελαν να πληρώσουν Δώρο Χριστουγέννων. Αυτό που συζητείται επί του παρόντος είναι τι συμβαίνει στην πράξη με τις αξιώσεις αδείας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Kurzarbeit (ΣτΜ: πανδημικό μέτρο ανάλογο με το ΣΥΝ-Εργασία). Ο Hallier καταλαβαίνει απόλυτα ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν τη νομική προστασία ενός συνδικάτου ή μια ανάλογη εξασφάλιση θα ήταν πιο διστακτικοί να λάβουν νομική δράση. «Λόγω του Kurzarbeit, οι άνθρωποι έχουν ήδη λιγότερα χρήματα, έτσι πολλοί άνθρωποι θα σκεφτούν δύο φορές πριν πάρουν ρίσκο».

Αρθρογράφος: Inga Janovic

Πηγή: Faz.net