ΤΟ ΚΙΝΕΖΙΚΟ CGTN ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/6 ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
May 31, 2022
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
June 3, 2022
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1/6 ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
May 31, 2022
Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ
June 3, 2022
Share
Σε συνέντευξη με Έλληνα εργαζόμενο στον κλάδο της καθαριότητας δημόσιων χώρων, ο οποίος πρόκειται να χάσει τη θέση εργασίας του αναδεικνύεται το ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις. Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, θα ήταν λογικό να αποχωρεί κανείς από μια προσωρινή θέση εργασίας μετά από το συμφωνημένο διάστημα. Ωστόσο, ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις δημάρχων είχαν προ πολλού επιβεβαιώσει ότι οι ανάγκες που κάλυπτε το εν λόγω προσωπικό ήταν πάγιες και διαρκείς και όχι πρόσκαιρες. Εξάλλου, δεν είναι ορθολογικό να φεύγει το σχετικά πεπειραμένο προσωπικό χωρίς λόγο και να προσλαμβάνεται νέο, το οποίο χρειάζεται να εκπαιδευθεί για τη θέση από το μηδέν. Η οικονομική ανασφάλεια που δημιουργείται από την όλη κατάσταση δεν είναι αμελητέα και έτσι ο εργαζόμενος αυτός δηλώνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινηθεί δικαστικά.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CGTN, η εξακολούθηση της πανδημίας (παρά τη χαλάρωση των μέτρων) φαίνεται να ισχυροποιεί το αίτημα των εργαζόμενων για «μονιμοποίηση», αλλά νομικές πηγές τονίζουν ότι δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα η μετρατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γιάννη Καρούζο, είναι ανάγκη να διαπιστώνουμε που υπάρχει ανάγκη για μόνιμο προσωπικό και έπειτα να βρίσκουμε τους κατάλληλους ανθρώπους με την απαιτούμενη κατάρτιση για να καλύψουν τις ανάγκες αυτές. Πρέπει, επίσης, να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιτρέπεται να συνάπτουμε διαρκώς συμβάσεις ορισμένου χρόνου όταν πρόκειται για ανάγκες και θέσεις εργασίας που έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Η πρόσληψη στο δημόσιο, επισημαίνει ο κ. Καρούζος, προϋποθέτει μια ολόκληρη γραφειοκρατική διαδικασία με χρόνο και αρκετή ταλαιπωρία, με αποτέλεσμα να παρίσταται έτι περαιτέρω δυσχερής η θέση του εργαζόμενου με σύμβαση ΙΔΟΧ, ο οποίος χάνει τη θέση εργασίας του παρότι καλύπτει ανάγκες που εξακολουθούν να υφίστανται.

Καταληκτικά, ο εργατολόγος σχολιάζει πως στην Ελλάδα συχνά ο εργαζόμενος δεν αποδέχεται την προσωρινότητα και επιδιώκει με κάθε μέσο μια μόνιμη αποκατάσταση στον δημόσιο τομέα. Αυτή η λογική είναι απότοκο μιας ασθενούς αγοράς εργασίας που εντείνει την ανασφάλεια του προσωρινά εργαζόμενου, αφού η εύρεση νέας θέσης εργασίας παρίσταται πάντα αβέβαιη. Μια πιο εύρωστη αγορά εργασίας θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερες προοπτικές απορρόφησης, απαλύνοντας την δυσβάσταχτη οικονομική ανασφάλεια.