ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΛΗΝΗ: ΠΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ, “ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ” ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ: ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ -ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ- ΜΙΣΘΩΤΟΙ
July 19, 2022
ΦΩΤΙΑ: ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΔΕΙΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
July 20, 2022
Share

Μόνο 2 ημέρες αδείας ετησίως δικαιούνται οι εργαζόμενοι για λόγους ανώτερους βίας, όπως είναι η καταστροφή σπιτιού από πυρκαγιά, επισήμανε ο Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο Dnews.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, «έχει γίνει δεκτό από δικαστικές αποφάσεις της χώρας μας, ότι συνιστά ανώτερη βία, μεταξύ άλλων, η ολική ή μερική καταστροφή των εγκαταστάσεων της επιχείρησης από εκτεταμένη πυρκαγιά που προκάλεσε είτε προσωρινή είτε οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης. Κατά την ερμηνεία και εφαρμογή του παραπάνω άρθρου, συμπεραίνεται ότι η ανώτερη βία λειτουργεί ως λόγος απαλλαγής του εργοδότη από την υποχρέωση καταβολής μισθού».

Σύμφωνα με το άρθρο 656 ΑΚ, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του μισθού, όταν τα περιστατικά που καθιστούν αδύνατη την αποδοχή της εργασίας συνιστούν ανώτερη βία. Κατά την κρατούσα άποψη, ανωτέρα βία συντρέχει όταν η αποδοχή της εργασίας εμποδίζεται από τυχηρά γεγονότα, τα οποία είναι απρόβλεπτα και δεν είναι δυνατόν να αποτραπούν, ακόμη και με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης» εξηγεί ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος.

Σημείωσε δε ότι θα πρέπει οι εργοδότες να διευκολύνουν με περισσότερους ημέρες αδείας τους πυρόπληκτους εργαζόμενους, ωστόσο τόνισε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θεσμικά απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με την εφαρμογή των διατάξεων 380,656- 658 του Αστικού Κώδικα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, που δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις εργασίες τους, λόγω των πυρκαγιών (το οποίο συνεπάγεται ανωτέρα βία), και οι επιχειρήσεις τους λειτουργήσουν κανονικά, οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ημερομίσθιο τους.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις ο κ. Καρούζος διευκρίνισε ότι αν μια επιχείρηση καεί και διακόψει λειτουργία για λόγους ανωτέρας βίας, δεν οφείλεται μισθός καθώς λύνεται η σύμβαση με τον εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση, εκτός αν η εταιρεία είναι ασφαλισμένη τότε οφείλει να καταβάλλει τα 2/3 της αποζημίωσης στους εργαζόμενους.

ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ: Αλεξάνδρα Κλειδαρά


Διαβάστε τα παρακάτω σχετικά άρθρα:

ΠΥΡΚΑΓΙΑ: ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ, ΜΙΣΘΟ, ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ. ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ;