ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

EUROSTAT: Ο ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΒΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟΥΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
July 20, 2022
Οι νέες θέσεις εργασίας
July 21, 2022
Share

Η Ελλάδα στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών

Πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρουσίασε ορισμένες δράσεις που αποσκοπούν στην επίτευξη ουσιαστικής ισότητας στον χώρο εργασίας. Ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «Είναι ανήθικο και βαθιά άδικο κάποιοι συνάνθρωποί μας να υφίστανται διακρίσεις λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ή αυτών που πιστεύουν» και προς τούτο εξήγγειλε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, στο Συνέδριο με θέμα «Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία», που διοργανώνει το υπουργείο σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οι δράσεις είναι οι εξής:

 1. Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε ΚΔΑΠ.
 2. Δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.
 3. Επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30 με στήριξη του όλου προγράμματος κατά 50% από πόρους του Υπουργείου Εργασίας.
 4. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, σε 32 Δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.
 5. Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας (νέοι χωρίς εργασιακή εμπειρία, μητέρες που έχουν μείνει εκτός αγοράς για να φροντίσουν το παιδί τους, πολίτες με αναπηρία, τοπικές κοινωνίες που καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα).
 6. Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.
 7. Μεγάλο επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
 8. Την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021 -2030.

Για τα άτομα με αναπηρία:

 1. Την Κάρτα Αναπηρίας που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.
 2. Τον Προσωπικό Βοηθό, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για 1.000 άτομα με αναπηρία κάνοντας λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητά τους.
 3. Την υποστηριζόμενη απασχόληση.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός σημείωσε ότι χάρη στις ενέργειες που έχουν λάβει χώρα έως σήμερα, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα εντάχθηκε στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών. Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: οι γονικές άδειες και για τους δύο γονείς, το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, η δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τετραήμερης εργασίας, η δυνατότητα των εργαζόμενων με αναπηρία και άλλες χρόνιες παθήσεις να εργάζονται με καθεστώς τηλεργασίας, η κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για τη βία και την παρενόχληση στο χώρο εργασίας, η θέσπιση υποχρεωτικού ποσοστού παρουσίας 25% γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων εταιριών. Επίσης, τα Γραφεία Εργασίας Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων της ΔΥΠΑ μέσω των οποίων υλοποιούνται προγράμματα με αυξημένη κρατική επιδότηση και λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, η επιδότηση στέγης και εργασίας για ευάλωτους και άστεγους, η πρόσληψη στο Δημόσιο 2.000 ανέργων ειδικών κατηγοριών, η ενίσχυση των προγραμμάτων επιδότησης βρεφονηπιακών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) στα οποία απέκτησαν πρόσβαση επιπλέον 30.000 οικογένειες σε σχέση με το 2018-2019.

Αναμφισβήτητα, οι δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συμβάλλουν ουσιωδώς στην διασφάλιση της ισότητας των φύλων στον εργασιακό χώρο. Η ισότητα συνιστά ένα ζήτημα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό που αφορά σε όλες τις κοινωνίες και αποτελεί διαρκές ζητούμενο. Η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας συντελεί στην βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας εντός της εργασίας και είναι γεγονός ότι μοναδική επιλογή για όσες εταιρείες στοχεύουν την επιτυχία είναι να ενισχύσουν την συμμετοχή των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Επομένως, πέρα από τις κρατικές ρυθμίσεις που θεωρούνται απαραίτητες, εξίσου σημαντικές είναι και η λήψη πρωτοβουλιών και η υιοθέτηση πολιτικών από τις επιχειρήσεις που θα διασφαλίζουν εν τοις πράγμασι την ισότητα των φύλων, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και την πρόοδο και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους.

Δικηγόρος Εργατολόγος