Ευρώπη: Μεγάλες ελλείψεις σε εξειδικευμένο δυναμικό

Άδεια άνευ αποδοχών και ιδιωτικός τομέας
August 3, 2022
Η αμοιβή και το φιλοδώρημα στην τουριστική περίοδο
August 5, 2022
Άδεια άνευ αποδοχών και ιδιωτικός τομέας
August 3, 2022
Η αμοιβή και το φιλοδώρημα στην τουριστική περίοδο
August 5, 2022
Share

Στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν 1,2 εκατ. κενές θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους, με κυριότερο τον τουρισμό που δέχθηκε καίριο πλήγμα από την πανδημία, αλλά και σε τομείς της βιομηχανίας.

της Δάφνης Γιακουμάκη*

Τουρισμός:

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ενώσεων Εργαζομένων στους Τομείς Τροφίμων και Τουρισμού (EFFAT), η απασχόληση στους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού στην Ευρώπη μειώθηκε κατά 9,3%, που σημαίνει κατά 3,6 εκατ. θέσεις εργασίας. Το πλήγμα είναι ισχυρό για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην Ελλάδα οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς κάνουν λόγο για ελλείψεις τουλάχιστον 50.000 εργαζομένων στον κλάδο, ενώ με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών (WTTC) συνολικά στις χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, οι ελλείψεις ξεπέρασαν τις 700.000. Επιπλέον, η Ισπανία αναφέρει ότι έχει έλλειψη 200.000 εργαζομένων στον τομέα του κέτερινγκ και η Πορτογαλία ότι χρειάζεται τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλους σε ξενοδοχεία.

Εξίσου σημαντικό είναι το πρόβλημα και για τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Αυστρία και Βέλγιο έχασαν συνολικά το 50% των εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού, ενώ η Γερμανία αναφέρει ότι στη διάρκεια της πανδημίας έμεινε κενή μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Βιομηχανία: Το παράδειγμα της Γερμανίας

Οι ελλείψεις δεν περιορίζονται, πάντως, στον τομέα του τουρισμού και των ταξιδιών, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει ανεπάρκεια εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε τομείς όπως η μηχανολογία και γενικότερα σε πολλές ειδικότητες αναγκαίες στην αυτοκινητοβιομηχανία και τη βαριά βιομηχανία. Πρόσφατα,, η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει 130.000 ξένους να νομιμοποιήσουν το καθεστώς τους στη χώρα. Δεδομένου ότι αντιμετωπίζει πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού αλλά και εξίσου πρωτοφανή αιτήματα για αυξήσεις μισθών, το Βερολίνο ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει πρόσθετα κίνητρα για να προσελκύσει εξειδικευμένο προσωπικό από το εξωτερικό.

Περίπου το 45% των βιομηχανικών μονάδων αναφέρουν ότι υπάρχει έλλειψη σε εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με τον Stefan Sauer, ενός εκ των ερευνητών του του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo: «Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις καλούνται να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, μόνο και μόνο επειδή δεν βρίσκουν αρκετό προσωπικό. Σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, το πρόβλημα αυτό αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σοβαρό».

H γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο εν μέσω πολύ μεγάλου πληθωρισμού, και δεδομένων των ελλείψεων σε επίπεδο προσφοράς και της απειλής επιβολής δελτίου στη ενέργεια, εάν η Ρωσία κλείσει ολοσχερώς τις στρόφιγγες προς την Ευρώπη, οικονομολόγοι θεωρούν ότι μία ύφεση είναι σχεδόν αναπόφευκτη στο δεύτερο εξάμηνο. Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας δεν επηρεάζεται σημαντικά, καθώς η αύξηση της ανεργίας τους δύο τελευταίους μήνες αποδίδεται κυρίως στην συμπερίληψη και Ουκρανών προσφύγων στα στατιστικά στοιχεία. Συγκεκριμένα, κατεγράφησαν περισσότερες από 800.000 κενές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο και η ζήτηση για εργαζομένους παραμένει πολύ υψηλή.

Με στοιχεία από το moneyreview.gr

*Η Δάφνη Γιακουμάκη, είναι συνεργάτης του Δικηγορικού Γραφείου “Γιάννης Καρούζος & Συνεργάτες”.