Τα «αρχεία Uber» τροφοδοτούν τον διάλογο για την Οδηγία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες

Η εργασία του καλοκαιριού: τα προβλήματα και οι μισθοί
August 28, 2022
Tετραήμερη εργασία στο Δημόσιο- Το πείραμα των Δανών
August 29, 2022
Η εργασία του καλοκαιριού: τα προβλήματα και οι μισθοί
August 28, 2022
Tετραήμερη εργασία στο Δημόσιο- Το πείραμα των Δανών
August 29, 2022
Share

Την Κυριακή (10 Ιουλίου), ο Guardian, μαζί με άλλες 42 διεθνείς εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της Le Monde στη Γαλλία, αποκάλυψε σε μια σειρά άρθρων τον ισχυρό μηχανισμό lobbying της Uber στην προσπάθειά της να εδραιωθεί στην αγορά και πώς η αμερικανική εταιρία φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία.

Οι αποκαλύψεις για τις αδιαφανείς τακτικές άσκησης πίεσης της Uber είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν τις διαπραγματεύσεις για την Οδηγία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες, με όσους ζητούν ισχυρότερη κοινωνική προστασία να είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Με τους Τσέχους να έχουν πρόσφατα αναλάβει τον φάκελο στο Συμβούλιο και την νομοπαρασκευαστική επιτροπή να έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, οι αποκαλύψεις για τους φακέλους της Uber πρόκειται να έρθουν στο προσκήνιο στις συζητήσεις για τη μελλοντική οδηγία της ΕΕ για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

Την Κυριακή 10 Ιουλίου, ο Guardian, μαζί με άλλες 42 διεθνείς εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Le Monde, αποκάλυψε σε μια σειρά άρθρων τον ισχυρό μηχανισμό lobbying της Uber στην προσπάθειά της να εδραιωθεί στην αγορά και πώς η αμερικανική εταιρία φέρεται να παραβίασε τη νομοθεσία.

Η έρευνα βασίστηκε σε 124.000 εμπιστευτικά έγγραφα της Uber, στα οποία η βρετανική εφημερίδα είχε πρόσβαση πριν τα μοιραστεί με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε μια εποχή που οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να ρυθμίσουν περαιτέρω τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις εν λόγω πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της Uber, και το lobbying βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από όλες τις πλευρές.

«Οι φάκελοι της Uber, αν η είδηση επιβεβαιωθεί, αποδεικνύουν πόσο επειγόντως πρέπει να προστατεύσουμε τους ευάλωτους εργαζόμενους από τα καταχρηστικά επιχειρηματικά μοντέλα.», δήλωσε η εισηγήτρια του φακέλου στο Κοινοβούλιο, η Ιταλίδα κεντροαριστερή ευρωβουλευτής Elisabetta Gualmini, προσθέτοντας ότι «αποδεικνύουν και πάλι ότι είναι καιρός να κλείσουμε τα νομικά παραθυράκια που καταχρώνται ορισμένες εταιρίες πλατφορμών».

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει για την έκθεση της Gualmini τον Οκτώβριο. «Σε αυτή την ψηφοφορία, οι πολιτικές ομάδες θα δείξουν το πραγματικό τους χρώμα: συντάσσονται με τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά τους δικαιώματα και τον θεμιτό ανταγωνισμό ή με αυτούς τους σύγχρονους «πειρατές», όπως μάλιστα αυτοπροσδιορίζονται, που καρπώνονται περήφανα τα λάφυρα της ψηφιακής επανάστασης;», διερωτήθηκε η ίδια.

Η μάχη μαίνεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου οι ιδιοκτήτες των πλατφορμών έχουν βρει ευήκοα ώτα ιδίως μεταξύ συντηρητικών και φιλελεύθερων νομοθετών, που ανησυχούν ότι η παρέμβαση μπορεί να καταστρέψει την αναπτυσσόμενη, ακόμη ανέγγιχτη αγορά. «Δεν εκπλήσσομαι [από αυτές τις αποκαλύψεις]. Είναι μια επιβεβαίωση αυτού που έχουμε δει», δήλωσε η Γαλλίδα αριστερή ευρωβουλευτής Leila Chaibi, κατηγορώντας ορισμένους από τους δεξιούς συναδέλφους της ότι υιοθετούν λέξη προς λέξη τα επιχειρήματα των πλατφορμών διανομής.

Κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Απασχόλησης συζήτησαν το ενδεχόμενο να ακούσουν την Uber στο πλαίσιο των εργασιών τους και να ξεκινήσουν εσωτερική έρευνα σχετικά με τις εκστρατείες άσκησης πίεσης από τις πλατφόρμες.

Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρία δεν φαίνεται να βλέπει το κακό. «Δεν δικαιολογήσαμε και δεν θα δικαιολογήσουμε συμπεριφορές του παρελθόντος που σαφώς δεν συνάδουν με τις σημερινές μας αξίες», ανέφερε η Uber σε ανακοίνωσή της στις 10 Ιουλίου.

Η Γαλλία στο επίκεντρο

Οι φάκελοι της Uber αποκάλυψαν επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τότε υπουργός Οικονομίας, αποτελούσε έναν εκλεκτό εταίρο και έναν άμεσο σύνδεσμο για την εταιρία, η οποία εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε κάποια εμπόδια στην εδραίωσή της στην εθνική αγορά.

Αυτή η υποτιθέμενη εγγύτητα, τουλάχιστον ιδεολογική, μεταξύ του Γάλλου προέδρου και της αμερικανικής εταιρίας είναι λογική, για κάποιους, με δεδομένη τη μικρή πρόοδο που σημείωσε η Γαλλία στην ηγεσία του Συμβουλίου.

Το Παρίσι ηγείται ενός συνασπισμού χωρών της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης που είναι επιφυλακτικές απέναντι στην πρόταση, ιδίως όσον αφορά την ιδέα της εισαγωγής ενός μαχητού τεκμηρίου. Αντίθετα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο πιέζουν για περισσότερη κοινωνική προστασία.

Η Γαλλία θα προτιμούσε να αφήσει το ζήτημα του καθεστώτος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπως κάνει σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι φάκελοι της Uber μπορεί τελικά να αποδυναμώσουν τη θέση της στο Συμβούλιο της ΕΕ και γενικότερα να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των επιχειρημάτων των πλατφορμών.

«Είναι γεγονός ότι η γαλλική προεδρία δεν βιάστηκε καθόλου όσον αφορά αυτόν τον φάκελο. Με μία συνεδρίαση ανά μήνα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιμετώπισε το ζήτημα ως προτεραιότητα», δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στη EURACTIV.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι εργάστηκε για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για ανθρώπους από δύσκολες γειτονιές, χωρίς ευκαιρίες, διευκρινίζοντας ότι «θα το έκανε ξανά, και αύριο και μεθαύριο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ETUC), οι αποκαλύψεις βοηθούν να εξηγηθεί γιατί η γαλλική προεδρία δεν φάνηκε πρόθυμη να προωθήσει αυτόν τον φάκελο. Υπό το πρίσμα των αποκαλύψεων, η ETUC έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές ζητώντας τους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας για τα αρχεία Uber πριν ο φάκελος περάσει από την Ολομέλεια. Η EURACTIV θεωρεί ότι αυτό είναι απίθανο να συμβεί.

Επικοινωνώντας με τη EURACTIV, το γραφείο του Γάλλου προέδρου δήλωσε ότι «η γαλλική Προεδρία πραγματοποίησε το έργο αυτό με ταχύτητα: από τον Ιανουάριο, οργανώθηκαν επτά συνεδριάσεις της Ομάδας Κοινωνικών Ερωτήσεων για το θέμα αυτό, οι οποίες επέτρεψαν στην Προεδρία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής, να σημειώσει πρόοδο στις ουσιαστικές συζητήσεις και να παρουσιάσει ένα συμβιβαστικό κείμενο». Το προεδρικό γραφείο υπογράμμισε ότι στην παραδοσιακή ομιλία του Μακρόν στο Στρασβούργο τον Ιανουάριο, δήλωσε ότι είναι «πολύ υπέρ του να μπορέσουμε να εδραιώσουμε τα κοινωνικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνική σύγκλιση προς τα πάνω».

Εν τω μεταξύ, ο νεοδιορισθείς Γάλλος υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, Jean-Noël Barrot, αναμένεται να παραιτηθεί επίσημα από τα θέματα που σχετίζονται με την Uber, λόγω της σχέσης του με την διευθύντρια επικοινωνίας της Uber στην Ευρώπη, Hélène Barrot, η οποία δεν είναι άλλη από την αδελφή του.

Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την επερχόμενη οδηγία πέφτουν τώρα στην αρμοδιότητα των Τσέχων, οι οποίοι ασκούν την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τις αρχές Ιουλίου.

«Η οδηγία για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες αποτελούσε πάντα προτεραιότητα για την τσεχική κυβέρνηση. Στόχος μας είναι να κινηθούμε γρήγορα, να παρουσιάσουμε μια καλή και σταθερή πρόταση και να καταλήξουμε σε συμφωνία για μια γενική προσέγγιση στο τέλος του έτους», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στη EURACTIV.

 

Πηγή: Euractiv.com

Aρθρογράφος: Matthieu Pollet