Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Πλήρης εφαρμογή από 1η Σεπτεμβρίου σε Σούπερ Μάρκετ και Τράπεζες – Σημαντικές οι επιπτώσεις σε περίπτωση παράβασης

Νέα πρόστιμα για την παρενόχληση στην εργασία και τη μη χορήγηση αδειών | Οι αυξήσεις στα επιδόματα
August 30, 2022
Δικαιούται ο εργοδότης μου να παρακολουθεί την ηλεκτρονική επικοινωνία μου;
August 31, 2022
Share

Ξεκινάει από 1η Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας που συνεπάγεται μεγάλα πρόστιμα για τους εργοδότες που θα το παραβιάσουν.

Ύστερα από μία περίοδο προσαρμογής -από 1η Ιουλίου έως 31η Αυγούστου- στις Τράπεζες και στα Σούπερ Μάρκετ (άνω των 250 υπαλλήλων) για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, είναι πλέον θέμα ημερών η ουσιαστική εφαρμογή της. Τους τελευταίους δύο μήνες, η μη εφαρμογή του μέτρου δεν επέφερε κυρώσεις για τις επιχειρήσεις, όμως αυτό στο εξής θα αλλάξει. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) θα προχωρήσει στην υποβολή προστίμων σε όποια επιχείρηση παραβιάζει τις υποχρεώσεις της.

Οι έλεγχοι θα επικεντρώνονται στην τήρηση του ωραρίου, με στόχο να αποφευχθούν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας μετά το τέλος της βάρδιας των εργαζομένων. Κάθε φορά που θα διαπιστώνεται μετά από επιτόπιο έλεγχο στην επιχείρηση, ότι μία Ψηφιακή Κάρτα εργαζομένου δεν είναι ενεργοποιημένη, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην επιχείρηση που διαπράττει την παράβαση. Στις τρεις παραβάσεις εντός 12 μηνών, θα επιβάλλεται στην επιχείρηση προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο θα επεκταθεί σταδιακά στο σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της χώρας, θα γίνεται με τον εξής τρόπο: Κατά την είσοδό τους στον χώρο εργασίας, οι εργαζόμενοι θα «σκανάρουν» στο Ergani CardScanner (δηλ. την εφαρμογή που είναι διαθέσιμη για τις επιχειρήσεις) τον προσωπικό κωδικό QR code που εμφανίζει η εφαρμογή myErgani mobile app, προκειμένου να δηλώνουν τη έναρξη και λήξη της εργασίας. Έτσι, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα καταγράφονται αυτόματα οι ώρες εργασίας και οι υπερωρίες τους.

Οι εργαζόμενοι θα μπορούν επιπλέον μέσω της αναβαθμισμένης εφαρμογής myErgani mobile app να βλέπουν στην κινητή τους συσκευή σε μορφή ημερολογίου το πρόγραμμα που θα δηλώνει εκ των προτέρων ο εργοδότης, καθώς και την πραγματική απασχόληση που παρείχαν.

Σημειώνεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (π.χ. πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.) τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Η πρόβλεψη είναι από 1η Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022 να έχει πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας και να υπάρξει πλήρης και γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου έως το επόμενο καλοκαίρι.

Απώτερος στόχος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αποτελεί ο σεβασμός του ωραρίου εργασίας, η πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας, καθώς και η διασφάλιση όρων δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις

 

Με πληροφορίες από την επίσημη σελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

https://ypergasias.gov.gr/pos-tha-ylopoiithei-i-psifiaki-karta-ergasias/

Της Δάφνης Γιακουμάκη, συνεργάτη του Δικηγορικού Γραφείου “Γιάννης Καρούζος & Συνεργάτες”.