Μαζικές απολύσεις λόγω ενεργειακής κρίσης- Ποιοι κλάδοι πλήττονται περισσότερο στην Ε.Ε.

Ο πονοκέφαλος της ακρίβειας στα τρόφιμα και οι αναπόφευκτες αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων
December 12, 2022
Ποιοι δε θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων
December 13, 2022
Ο πονοκέφαλος της ακρίβειας στα τρόφιμα και οι αναπόφευκτες αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων
December 12, 2022
Ποιοι δε θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων
December 13, 2022
Share

Η βάση δεδομένων European Restructuring Monitor του Eurofound αποκαλύπτει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην απασχόληση στην ΕΕ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι τιμές της ενέργειας έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε κυρώσεις και περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία αντέδρασε αθετώντας τις δεσμεύσεις προμήθειας προς πολλά κράτη μέλη. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, η διαταραχή της αγοράς ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ε.Ε., δεδομένης της υπερβολικής εξάρτησης του μπλοκ από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Τον Μάιο του 2022, η Επιτροπή δρομολόγησε το σχέδιο REPowerEU, ένα σχέδιο για τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας, προωθώντας παράλληλα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και επιταχύνοντας την πράσινη μετάβαση. Πριν από τον πόλεμο, το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου- το ποσοστό αυτό μειώθηκε έκτοτε στο 9%, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής von der Leyen στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022.

Οι λιανικές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% σε ετήσια βάση από τον Ιούλιο του 2021 στην ΕΕ. Αυτό δεν έχει επηρεάσει μόνο τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, αυξάνοντας το κόστος και απειλώντας τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης. Πολλές εταιρίες αποφάσισαν να αναστείλουν προσωρινά την παραγωγή, διατηρώντας παράλληλα το εργατικό δυναμικό τους, αλλά πολλές άλλες αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν σχέδια αναδιάρθρωσης. Ο αντίκτυπος της ενεργειακής κρίσης στην απασχόληση στην ΕΕ είναι εμφανής από αρκετές περιπτώσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα από τη βάση δεδομένων European Restructuring Monitor (ERM) του Eurofound.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας πιο διαδεδομένες στις βιομηχανίες υψηλής ενεργειακής έντασης

Πολλές εταιρείες στον τομέα της μεταποίησης βασικών μετάλλων ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας. Η παραγωγή αλουμινίου, η οποία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, ήταν από τους πρώτους κλάδους που κατέγραψαν αναδιαρθρώσεις μεγάλης κλίμακας.

Η Alum Tulcea, ένα εργοστάσιο στη Ρουμανία που παράγει πυρωμένα αλουμίνια, ανακοίνωσε τον Ιούνιο τη διακοπή της παραγωγής στην Tulcea από τον Αύγουστο του 2022, με την απώλεια 441 από τις 700 θέσεις εργασίας. Οι αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχουν καταστήσει φθηνότερη την εισαγωγή αλουμινίου από την παραγωγή του.

Τον Ιούλιο ακολούθησε η ανακοίνωση της Slovalco, του μοναδικού παραγωγού αλουμινίου στη Σλοβακία, ότι θα απολύσει 300 από τους 450 εργαζομένους της που εδρεύουν στο Žiar nad Hronom, λόγω της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν καταστήσει την παραγωγή ασύμφορη. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο, η εταιρία ανακοίνωσε ότι καθυστερεί τις ανακοινωθείσες απολύσεις μέχρι το τέλος του 2022, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ασφαλής παροπλισμός των κλιβάνων και ο καθαρισμός των εγκαταστάσεων.

Η ολλανδική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου Aldel σχεδιάζει να απολύσει σχεδόν το σύνολο των 200 εργαζομένων της στο εργοστάσιο Delfzijl, κοντά στο Groningen, μέχρι το τέλος του 2022. Η εταιρία δήλωσε ότι είναι σε ελεγχόμενη διακοπή λειτουργίας, διατηρώντας μόνο 13 εργαζόμενους. Δήλωσε την πρόθεσή της να επανεκκινήσει την παραγωγή κανονικά στο μέλλον, αλλά θα χρειαστεί είτε ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση είτε σημαντική μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για να το πράξει.

Από τον Οκτώβριο του 2021, η εταιρία έχει μειώσει κατά ένα τρίτο την παραγωγικότητά της.

Στη Φινλανδία, η εταιρία παραγωγής χάλυβα και χρωμίου Outokumpu ανακοίνωσε τον Οκτώβριο την απόλυση του 14% του εργατικού δυναμικού της που εργάζεται στις δραστηριότητες σιδηροχρωμίου, επειδή οι υψηλές τιμές της ενέργειας εμπόδισαν την εταιρεία να επανεκκινήσει έναν από τους τρεις φούρνους σιδηροχρωμίου της μετά από διακοπή συντήρησης.

Η ενεργειακή κρίση πλήττει επίσης σκληρά την παραγωγή πλαστικών, καουτσούκ και άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων. Στο Βέλγιο, ο παραγωγός ελαστικών Arlanxeo ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να απολύσει 70 από τους 345 εργαζομένους του στο Zwijndrecht, κοντά στην Αμβέρσα.

Στην Τσεχία, η εταιρία πλαστικών Plastic Parts & Technology, μετά από δύο χρόνια οικονομικής αστάθειας, πτώχευσε τον Σεπτέμβριο, και πάλι κυρίως λόγω της δραματικής αύξησης των τιμών της ενέργειας. Και οι 110 εργαζόμενοί της πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους. Στην Πολωνία, ο κατασκευαστής κεραμικών πλακιδίων Cerrad ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα απολύσει περίπου 350 υπαλλήλους επειδή έπρεπε να κλείσει τρεις από τις επτά γραμμές παραγωγής. Η διοίκηση ανέφερε ότι το κόστος ενέργειας αυξήθηκε κατά 1.500% από τον Ιανουάριο του 2021. Ένας άλλος παραγωγός κεραμικών πλακιδίων, η ισπανική εταιρεία Halcón, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο σχέδιο απολύσεων για 185 μόνιμους υπαλλήλους στην επαρχία Καστελόν- θα περικοπούν επίσης 550 προσωρινές θέσεις εργασίας.

Η απασχόληση στην παραγωγή χημικών προϊόντων και χημικών προϊόντων υποφέρει επίσης. Η Fortischem, μία από τις μεγαλύτερες χημικές εταιρείες στη Σλοβακία, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα απολύσει 362 εργαζομένους. Στη Ρουμανία, η Chimcomplex, παραγωγός χημικών προϊόντων, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 396 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2022, προκειμένου να «βελτιστοποιήσει το λειτουργικό κόστος και τη χρήση των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων».

Η βιομηχανία υψηλής ενεργειακής έντασης δεν είναι ο μόνος κλάδος που υποφέρει από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Στον τομέα των υπηρεσιών, ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει επίσης πληγεί. Στην Εσθονία, το ξενοδοχείο Noorus SPA Hotel, που βρίσκεται στην πόλη Narva-Jõesuu, ανακοίνωσε το κλείσιμό του τον Ιούλιο και την απόλυση και των 183 υπαλλήλων του λόγω των μη βιώσιμων αυξήσεων του κόστους θέρμανσης του κτιρίου. Για παρόμοιους λόγους, η Caroli Hotels στην Ιταλία ανακοίνωσε τον Οκτώβριο το κλείσιμο δύο ξενοδοχείων στην Απουλία- 275 άτομα πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους.

Ο αντίκτυπος μόλις ξεκινά

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα της εκτεταμένης ζημίας που προκαλεί η διαταραχή της αγοράς ενέργειας σε διάφορους τομείς σε ολόκληρη την ΕΕ. Καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, οι περαιτέρω «αναδιαρθρώσεις» κατά τη διάρκεια του χειμώνα φαίνονται αναπόφευκτες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ και των κρατών μελών ανταποκρίθηκαν στην ενεργειακή κρίση με πακέτα μέτρων για την αποζημίωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Μια πιθανή πηγή ανακούφισης είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2022 για τη συγκράτηση των τιμών της ενέργειας στην ΕΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel ανέφερε ότι η κοινή προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ αποσκοπούσε στην επίτευξη πολλών στόχων: να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ (κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ένα προσωρινό πλαίσιο της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και να συνεχιστεί η εισαγωγή μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τους επόμενους μήνες θα δούμε αν οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξε το Συμβούλιο θα μετριάσουν τις αρνητικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στη βιομηχανία και θα ανακόψουν τη ροή των αναδιαρθρώσεων μεγάλης κλίμακας στους πιο ενεργοβόρους τομείς.

 

Πηγή: Eurofound.europa.eu

Αρχικός Τίτλος: «Energy crisis costs thousands of EU jobs»