Εργαζόμενοι Φαντάσματα | Το νέο φαινόμενο «ghosting» και από τους εργαζόμενους

Η θεμελίωση του δικαιώματος προαγωγής και τα όρια της εργοδοτικής κρίσης κατά την αρχή της ίσης μεταχείρισης
November 15, 2023
Τα νέα μέτρα ενίσχυσης
November 17, 2023
Η θεμελίωση του δικαιώματος προαγωγής και τα όρια της εργοδοτικής κρίσης κατά την αρχή της ίσης μεταχείρισης
November 15, 2023
Τα νέα μέτρα ενίσχυσης
November 17, 2023
Share
Του Γιάννη Καρούζου, Δικηγόρου-Εργατολόγου

Έπειτα από τη μεγάλη παραίτηση, το νέο φαινόμενο στην αγορά εργασίας είναι το «ghosting» από το οποίο δεν υποφέρουν μόνο οι ερωτευμένοι, αλλά και οι εργοδότες. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στις δημογραφικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με έρευνα της εργασιακής πλατφόρμας Indeed, για «ghosting» από τον εργαζόμενο μπορεί να γίνει λόγος όταν Ο εργοδότης θεωρεί ότι έχει βρει τον κατάλληλο υποψήφιο και κλείνει ραντεβού για interview ή για την πρώτη μέρα στη δουλειά, αλλά ο φέρελπις υποψήφιος δεν εμφανίζεται. 

Συγκεκριμένα, το 83% των εργοδοτών έχει έρθει αντιμέτωπο με συμπεριφορές «ghosting», ενώ το 56% συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι «το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τον προηγούμενο χρόνο», το 25% καταγράφει ένα κρούσμα «ghosting» «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα», και το 8% υποστηρίζει ότι πρόκειται για καθημερινό φαινόμενο!

Οι ειδικοί αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά των εργαζομένων στην έλλειψη καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, στο γεγονός πως οι εργαζόμενοι με υψηλή επαγγελματική εξειδίκευση αποτελούν σπάνιο αγαθό, σχεδόν τόσο σπάνιο όσο και στις εποχές του οικονομικού θαύματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον αριθμό των προτάσεων για δουλειά που δέχονται οι υποψήφιοι, ο οποίος και έχει αυξηθεί.

Ανησυχούν μάλιστα ότι το φαινόμενο θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια λόγω του δημογραφικού προβλήματος. Όταν οι baby boomers βγουν στη σύνταξη και τους διαδεχθεί η «Γενιά Ζ», τότε είναι που θα αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά εργασίας.

ΠΗΓΗ: https://debater.gr/opinion/ergazomeni-fantasmata/