Τι δικαιούμαι αν εργασθώ κατά τις αργίες του Πάσχα;

Τι αλλάζει με το Εργάνη 2. Όλα στη γνώση του εργαζόμενου. Το δικαίωμα να αρνηθεί
April 15, 2025
Από το «ΕΡΓΑΝΗ Ι» στο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»
April 23, 2025
Τι αλλάζει με το Εργάνη 2. Όλα στη γνώση του εργαζόμενου. Το δικαίωμα να αρνηθεί
April 15, 2025
Από το «ΕΡΓΑΝΗ Ι» στο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»
April 23, 2025

Ι. Βάσει των διατάξεων του εργατικού δικαίου εξαιρέσιμη εορτή είναι, μεταξύ άλλων, και η Δευτέρα ημέρα του Πάσχα. Για την απασχόληση κατ’ αυτήν οφείλεται προσαύξηση 75%.

ΙΙ. Η Μ. Παρασκευή δεν ανήκει στις εξαιρετέες εορτές. Συνεπώς επιτρέπεται κατ’ αυτήν η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών.

Ειδικά για τα καταστήματα, το άρθρο 4 του ΒΔ 748/66 ορίζει ότι απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 1ης μ.μ. ώρας της Μ. Παρασκευής. Συνεπώς, είναι επιτρεπτή η λειτουργία και η απασχόληση μετά από την ώρα αυτή. Εφ’ όσον δε επιβάλλεται από τοπικές συνθήκες, είναι δυνατόν να ορίζεται και κατ’ άλλον τρόπο η λειτουργία των καταστημάτων κατά την Μ. Παρασκευή.

Για τους με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου μισθωτούς του Δημοσίου – ΝΠΔΔ και ΟΤΑ η Μ. Παρασκευή είναι αργία (άρθρο 1 παρ. 11 της από 29-12-80 ΠΝΠ – ΔΕΝ 1981 σ. 37, κυρωθείσης με τον Ν. 1157/81 – ΔΕΝ 1981 σ. 500 και ΔΕΝ 2023 σ. 635).

Επιπλέον, η Μ. Παρασκευή είχε καθιερωθεί ως αργία με διατάξεις ΣΣΕ, ΔΑ κ.λπ. και για διαφόρους κλάδους μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

ΙΙΙ. Το Μ. Σάββατο  δεν ανήκει στις εξαιρετέες εορτές και επομένως είναι εργάσιμη ημέρα για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (εκτός ορισμένων κατηγοριών μισθωτών). Το Μ. Σάββατο έχει καθιερωθεί ως αργία για τους μισθωτούς του Δημοσίου (Δημόσιο – ΝΠΔΔ – ΟΤΑ) κ.λπ. με την από 29-12-80 ΠΝΠ.

IV. Για την Κυριακή του Πάσχα ισχύει ότι και για τις λοιπές Κυριακές του έτους, απαγορεύεται δηλαδή η εργασία κατ’ αυτήν. Επομένως όσοι μισθωτοί απασχοληθούν, αμείβονται σύμφωνα με τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ορίζουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές (75% του 1/25 του νόμιμου μηνιαίου μισθού ή του νόμιμου ημερομισθίου.

Περαιτέρω, για τους εργαζόμενους με εξαήμερο σύστημα εβδομαδιαίας εργασίας, που θα απασχοληθούν κατά την Κυριακή θα πρέπει να εξασφαλίζεται η χορήγηση εντός της ίδιας εβδομάδας μιας ελάχιστης περιόδου συνεχούς ανάπαυσης εικοσιτεσσάρων (24) ωρών. Για τους εργαζόμενους που απασχολούνται με σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας και θα απασχοληθούν κατά την εν λόγω Κυριακή, ισχύουν τα εξής: α) Αν απασχοληθούν άνω των πέντε ωρών, θα πρέπει να χορηγηθεί υποχρεωτικά σε αυτούς μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας που ακολουθεί την Κυριακή αυτή, β) Αν απασχοληθούν μέχρι πέντε ώρες, δύναται να αξιώσουν ισόχρονη αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση σε άλλη ημέρα της εβδομάδας που ακολουθεί την Κυριακή αυτή. Στην περίπτωση μη χορήγησης αναπληρωματικής αναπαύσεως, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να λάβουν και αμοιβή ίση με τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχολήθηκαν, εξευρισκόμενα βάσει του καταβαλλομένου μηνιαίου μισθού τους, ως αποζημίωση για τη στέρηση της αναπληρωματικής αναπαύσεως.

Δικηγόρος Εργατολόγος