ΝΙΩΘΕΤΕ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ; ΙΣΩΣ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ “ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ” ΣΑΣ ΧΤΥΠΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ BAR ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ;
September 11, 2018
ΟΑΕΔ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧ. ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
September 11, 2018
Η ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΣΤΟ BAR ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ;
September 11, 2018
ΟΑΕΔ: ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧ. ΓΙΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
September 11, 2018
Share

Οι σημερινές συνθήκες εργασίας είναι απαιτητικές, ανταγωνιστικές, στρεσογόνες, και συχνά απαιτούν μεγάλο μέρος του χρόνου μας.

Αν, λοιπόν, νιώθετε συχνά στα πρόθυρα της ψυχικής και σωματικής κατάρρευσης, οι ψυχολόγοι έχουν αναπτύξει έναν ιδιαίτερο όρο για αυτή σας την εξάντληση: πρόκειται για το λεγόμενο «σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης» ή αλλιώς «burnout».

Η συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζει πολλά κοινά συμπτώματα με την κατάθλιψη, η διαφορά τους όμως βρίσκεται στο ότι συνδέεται και τροφοδοτείται από το χώρο και τις συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί δραματικά το ποσοστό των εργαζομένων που πλήττονται από το burnout, ενώ λόγω της συνεχούς χειροτέρευσης του περιβάλλοντος εργασίας, η ψυχική κατάρρευση των εργαζομένων είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Πώς θα μπορούσατε, όμως, να αναγνωρίσετε ότι πάσχετε από το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης;  Ένα πρώτο βήμα είναι να παρατηρήσετε τις σωματικές και συναισθηματικές σας αντιδράσεις στο χώρο εργασίας:

– Νιώθετε έντονο άγχος σε καθημερινή βάση, διαρκή κούραση και ψυχική εξουθένωση;

– Αμφισβητείτε τις εργασιακές σας ικανότητες;

– Αναβάλλετε συχνά εργασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν;

– Υποφέρετε από αϋπνία, πονοκεφάλους ή αρρωσταίνετε συχνά;

– Βρίσκεστε συνεχώς σε υπερένταση και εκνευρισμό στη δουλειά σας;

– Νιώθετε μοναξιά και επιδιώκετε να απομονώνεστε από τα αγαπημένα σας πρόσωπα;

– Δεν έχετε πια ενθουσιασμό για τη δουλειά σας ή αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας;

Είναι σημαντικό να τονισθεί, βέβαια, ότι οι απαιτητικές και πιεστικές συνθήκες εργασίας απαιτούν τη συνεχή εγρήγορση του εργαζόμενου. Η συνεχής αυτή άντληση ενέργειας επιφέρει ψυχική και σωματική καταπόνηση, όμως διαφέρει σημαντικά από το burn out. Εφόσον, όμως, τα παραπάνω συμπτώματα εμφανίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα και επηρεάζουν την εργασιακή και προσωπική ζωή σας ζωή, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης.

Αν, λοιπόν, πάσχετε από το εν λόγω σύνδρομο, οι ψυχολόγοι έχουν για εσάς συγκεκριμένες λύσεις που μπορούν να σας ανακουφίσουν και να σας παροτρύνουν να ξαναβρείτε τη χαμένη σας διάθεση για την εργασία σας.

Καταρχήν, μη δίνετε μεγαλύτερη από την απαιτούμενη σημασία στη δουλειά σας. Είναι σημαντικό να αισθάνεστε παραγωγικοί, όμως θα πρέπει να βάζετε όρια στις αντοχές σας και στις ευθύνες που επωμίζεστε. Αντιμετωπίστε την εργασία σας ως ένα μέσο βιοπορισμού, για το οποίο δεν θα πρέπει να θυσιάζετε την υγεία και το χρόνο σας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Εξίσου σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε ποιοι παράγοντες σας προκαλούν την ψυχολογική αυτή εξουθένωση και να τους αντιμετωπίσετε. Η έλλειψη επιβράβευσης, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η ανταγωνιστικότητα μεταξύ των συναδέλφων, αλλά και η επιλογή ενός επαγγέλματος που δεν σας ταιριάζει είναι οι συχνότερες αιτίες του burnout.

Επιπλέον, επειδή όλα τα εργασιακά καθήκοντα δεν έχουν την ίδια προτεραιότητα, ένα οργανωμένο πλάνο διεκπεραίωσης των εργασιών που σας έχουν ανατεθεί μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε ενέργεια αλλά και να οργανώσετε ορθότερα το χρόνο σας.

Εφόσον, όμως, νιώθετε ότι έχετε φτάσει στα όρια σας, σκεφτείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας λίγο χρόνο ξεκούρασης και αποχής από την εργασία σας, εφόσον είναι εφικτό. Σε κάθε περίπτωση, ένας ειδικός σε θέματα κατάθλιψης και συναισθηματικής εξουθένωσης μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να ανακάμψετε και να ανακτήσετε τη διάθεσή σας για τη δουλειά σας.

Εύα Γιαννοπούλου, Νομικός