ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 28/2 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

Share

Προθεσμία ως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν 110. 000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους – αμειβόμενους

με τον κατώτατο μισθό να εφαρμόσουν το νέο αυξημένο κατώτατο μισθό. Συμπεριλαμβανονένων των προσαυξήσεων λόγω τριετιών για τις οποίες θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος, όπως έχει προαναγγείλει ο dikigorosergatologos.gr 

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδοθεί η εγκύκλιος για τις τριετίες, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Οπως διεμήνυσε «θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία».

Για την ορθή εφαρμογή και την αποτροπή παραβιάσεων (πχ μετατροπές συμβάσεων, δήλωση λιγότερων ωρών εργασίας), το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα ξεκινήσει ελέγχους σε συνδυασμό με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» όπου αποτυπώνονται τόσο  ο αριθμός  των επιχειρήσεων όσο και  το είδος των συμβάσεων. 

Επιπλέον:

  • Με νομοθετική ρύθμιση θα αυξηθούν αναδρομικά από 1.2.2019 και οι μισθοί των απασχολούμενων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Αναδρομικά θα ισχύσει και το νέο πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών εισφορών, κατά 50%,  για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών ως αντίβαρο στην αναλογικά μεγαλύτερη αύξηση του μισθολογικού κόστους,  μετά την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού.