Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ
February 27, 2019
ΤΡΙΕΤΙΕΣ | ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ | ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ & ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
February 28, 2019
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΕΤΙΩΝ
February 27, 2019
ΤΡΙΕΤΙΕΣ | ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ | ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ & ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
February 28, 2019
Share

Οι τριετίες αποτελούν κατάκτηση των εργαζομένων και διασώζονται μέσω μιας σειράς νομοθετικών διατάξεων οι οποίες παραμένουν σε ισχύ

εκτιμά η ΓΣΕΕ σε επιστολή που απέστειλε στην υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και την κοινοποίησε σε όλες τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Με αφορμή την «κόντρα» βιομηχάνων και υπουργείου Εργασίας για το εάν και κατά πόσον ισχύουν οι «παγωμένες» τριετίες σε όσους αμείβονται από την 1η Φεβρουαρίου 2019 με βάση τον νέο κατώτατο μισθό, η συνομοσπονδία παίρνει θέση υποστηρίζοντας ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 103 του ν. 4172/2013 (άρθρο 2, ν. 4564/2018) αφορά αποκλειστικά τη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου και όχι τις μη καταργημένες και συνεπώς ισχύουσες διατάξεις για την προσαύξησή τους λόγω προϋπηρεσίας. Μάλιστα, και προκειμένου να μην επιτείνεται η σύγχυση αλλά και να μην ενισχύεται η εργοδοτική παραβατικότητα, η ΓΣΕΕ ζητεί από το υπουργείο Εργασίας να καταργήσει άμεσα τις μνημονιακές διατάξεις που περιορίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην επιστολή, επαναλαμβάνεται η πάγια θέση της συνομοσπονδίας για «αποκατάσταση του περιεχομένου και της καθολικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, βάσει των οποίων η ΓΣΕΕ αρνήθηκε να συμμετάσχει στη θεσμοθέτηση της ευθείας παρέμβασης του κράτους στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου».

Ειδικά για το θέμα των τριετιών, η ΓΣΕΕ αφού αναφέρει πως η εγκύκλιος που εξέδωσε η κ. Αχτσιόγλου δεν είναι σαφής, παρότι συντάσσεται με τη θέση του υπουργείου ότι η ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου του 2013 δεν αφορά τις μη καταργημένες και συνεπώς ισχύουσες διατάξεις για την προσαύξηση του κατώτατου μισθού λόγω προϋπηρεσίας. Με σκοπό δε, την άμεση αντιμετώπιση της σύγχυσης που επικρατεί, ζητεί τη ρητή κατάργηση μιας σειράς μνημονιακών διατάξεων, όπως αυτών που περιορίζουν το δικαίωμα προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας των εργαζομένων αλλά και αυτών που παρεμβαίνουν στη διαδικασία και το περιεχόμενο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.