ΒΟΜΒΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ

ΤΡΙΕΤΙΕΣ | ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ | ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ & ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
February 28, 2019
Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ | ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
March 1, 2019
ΤΡΙΕΤΙΕΣ | ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ | ΑΜΟΙΒΗ ΚΑΘΑΡΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ | ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ & ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ
February 28, 2019
Ο ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ | ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΙΑΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ
March 1, 2019
Share

«Σήματα κινδύνου» μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη διατήρηση των τριετιών 

Μείωση της μισθωτής απασχόλησης και αύξηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, «βλέπει»  η Κομισιόν λόγω  της αύξησης αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 10,9%, της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών και της διατήρησης των τριετιών.

Η Κομισιόν στην 2η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία στην Ελλάδα, επισημαίνει τρεις κινδύνους: 

1. Η αύξηση του μικτού κατώτατου μισθού κατά 10,9% από την 1η Φεβρουαρίου 2019, ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη την οποία συνέστησε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων (5%-10%). Και μολονότι η επόμενη αναθεώρηση του θα συντελεσθεί στο τέλος Ιουνίου 2020,  γεννώνται  «σημαντικές ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες  εξελίξεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ελλάδα». Επιπλέον, όπως τονίζει,  «είναι  πιθανόν η αύξηση του κατώτατου να οδηγήσει σε αύξηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης απασχόλησης».

2. Η μεγαλύτερη αύξηση του εργασιακού κόστους για τους νέους «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης τους μεταξύ 2% έως 4%». 

3. Η δομή κλιμάκωσης των μισθών των εργαζομένων με προϋπηρεσία (τριετίες) «μπορεί να επιδράσει αρνητικά την απασχόληση των πιο ηλικιωμένων εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση». Η Κομισιόν, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές αρχές αποσαφήνισαν με υπουργική απόφαση ότι η  διάταξη του 2014 (περί μοναδιαίας αξίας) αποκλείει τη διαφοροποίηση του κατώτατου μισθού στη βάση της ηλικίας και δεν καταργεί τα επιδόματα προϋπηρεσίας». Υπογραμμίζει, βέβαια,  ότι «η συγκεκριμένη νομική ερμηνεία αυτής της πρόβλεψης δεν είναι απλή» και, τέλος, υπενθυμίζει ότι «παραμένει σε ισχύ η  διάταξη που προβλέπει το πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10% του εργατικού δυναμικού».