ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

ΠΟΤΕ ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ;
June 18, 2019
ΒΑΣΙΜΟΣ ΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ;
June 20, 2019
Share
Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

Το νέο τοπίο στις αναπηρικές συντάξεις μετά το Ν. 4387/2016

Είναι γεγονός ότι, μετά το Νόμο Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016), οι νέες αναπηρικές βγαίνουν με μικρότερα ποσά από το παρελθόν. Καθιερώνεται γενικώς η 15ετία ως ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος πραγματικής ασφάλισης, ενώ η αναπηρική σύνταξη χορηγείται και με 5ετία εργασίας, εφόσον υπάρχουν 2 έτη ασφάλισης μέσα στην τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης.

Οι προϋποθέσεις για αναπηρική σύνταξη, σύμφωνα με τον επικείμενο νέο κανονισμό παροχών αναπηρίας, θα είναι πλέον ενιαίες για όλους τους ασφαλισμένους, είτε έχουν ένσημα μέχρι το 1992 είτε μετά το 1993. Θα πρέπει ο ασφαλισμένος να έχει γνωμάτευση ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% (αφορά κατεξοχήν το ΙΚΑ), 67% ή 80% και άνω.

            Η εθνική σύνταξη, σε περιπτώσεις αναπηρίας, διαμορφώνεται αναλόγως του ποσοστού αναπηρίας, οπότε οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% ή 75% ή το 100% της εθνικής σύνταξης. Παραλλήλως, η ανταποδοτική σύνταξη εξαρτάται ομοίως από το ποσοστό αναπηρίας, οπότε οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50% ή 75% ή το 100% της σύνταξης.

H προσωρινή σύνταξη σε περιπτώσεις αναπηρίας ανέρχεται στο 50% της κανονικής με αναπηρία από 50% έως και 69,99%, στο 75% της κανονικής με αναπηρία από 67% έως 79,99% και στο 80% της κανονικής με αναπηρία από 80% και άνω. Στις δε περιπτώσεις αναπηρίας που οφείλεται σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, το ποσό της σύνταξης δεν μπορεί να υπολείπεται των 768,00 ευρώ.

Σημειώνεται τέλος ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται η ανάληψη εργασίας ή αυτοαπασχόλησης από τους συνταξιούχους αναπηρίας, αλλά υπόκεινται σε έλεγχο από το φορέα συνταξιοδότησής τους. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών ποσών συντάξεων ως αχρεωστήτως καταβληθεισών.

Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.


* Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.