ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ: ΑΛΛΑΞΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΗΣ Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΝΕΡΓΙΑ;
September 11, 2018
ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
September 11, 2018
ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΛΗΤΤΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΝΕΡΓΙΑ;
September 11, 2018
ΠΩΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
September 11, 2018
Share

Απεβίωσε τη Δευτέρα, η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Η Μάργκαρετ Ρόμπερτς γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1925 και ήταν η δεύτερη κόρη του Άλφρεντ και της Βεατρίκης Ρόμπερτς στο Λίνκολνσάιρ. Το 1950 γνώρισε τον Ντένις Θάτσερ. 3 χρόνια αργότερα γεννήθηκαν τα δίδυμα παιδιά τους, Μαρκ και Κάρολ. Όταν ανέλαβε την εξουσία το 1979, η Μεγάλη Βρετανία βρισκόταν σε παρακμή. Η ίδια είχε ριζοσπαστικές ιδέες και σχεδίαζε να τις εφαρμόσει, προκειμένου να αντιστρέψει την κατάσταση.

Κατάφερε να φέρει σε πέρας μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων κλάδων της οικονομίας, περιστολή δημοσίων εξόδων όπως κοινωνικών επιδομάτων, μείωση φόρων και στροφή από τη βιομηχανία στις υπηρεσίες. Επιπλέον, προώθησε τροποποιήσεις στο εργατικό δίκαιο κατά τη διακυβέρνησή της. Εκείνη την περίοδο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν μεγάλη δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασε να τους αντιμετωπίσει.

Προώθησε αλλαγές που περιόριζαν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως αυτό της απεργίας, και έθεσε φραγμούς στη συνδικαλιστική ελευθερία. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, εκ των οποίων η πιο χαρακτηριστική ήταν η απεργία των ανθρακωρύχων το 1984-1985. Ωστόσο, η Θάτσερ είχε προετοιμαστεί μαζεύοντας αποθέματα άνθρακα, προτού ανακοινώσει το κλείσιμο αρκετών ορυχείων που ήταν δαπανηρά για την κυβέρνηση. Ύστερα από πολλά επεισόδια και 9 νεκρούς η απεργία έληξε ένα χρόνο μετά. Η ήττα των ανθρακωρύχων ενίσχυσε την εικόνα της ως «Σιδηρά Κυρία», που αποχώρησε από την εξουσία το 1990.

Διαφωνούμε κάθετα με το μοντέλο πολιτικής της, άφησε όμως ιστορία, έστω και αρνητική…