ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

ΜΠΟΡΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΤΗΝ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΜΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΑΥΤΗΣ;
July 17, 2019
ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΛΩΜΕΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ;
July 18, 2019
Share
Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

  
      Αναπροσαρμογή συντάξεων χηρείας
  • Προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας αποτελεί η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις χηρείας το πιθανότερο στα τέλη Σεπτεμβρίου (συντάξεις Οκτωβρίου).
  • Δόθηκε ήδη εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά 3 μηνών σε περίπου 40.000 δικαιούχους.
  • Διαπιστώνεται εν γένει εκκρεμότητα στην έκδοση 150.000 συντάξεων χηρείας.
  • Η μηνιαία αύξηση στις συντάξεις χηρείας εκτιμάται από 179,00 Ευρώ έως και 561,00 Ευρώ περίπου.
  • Το όριο ηλικίας των 55 ετών καταργείται και οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμη και μετά την παρέλευση της 3ετίας.
  • Το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες/χήροι από την σύνταξη του θανόντος αυξάνεται σε 70% από 50% σήμερα. Αυτό σημαίνει αύξηση κατά 40% του δικαιούμενου ποσού.
  • Καταργείται το «ψαλίδι» από τον επανυπολογισμό της σύνταξης του θανόντα. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, αν ο θανών ήταν συνταξιούχος, η σύνταξή του επανυπολογιζόταν με το σύστημα εθνική – ανταποδοτική και αποδιδόταν χωρίς προσωπική διαφορά στον επιζώντα στο 50%.
  • Τα τέκνα δικαιούνται την σύνταξη λόγω θανάτου ακόμη και μετά την ενηλικίωσή τους και μέχρι τα 24 έτη, ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν ή όχι. Μόνη προϋπόθεση είναι να παραμένουν άγαμα.
  • Εισάγεται ως δίχτυ ασφαλείας το κατώτατο όριο των 360 – 384 ευρώ και στις περιπτώσεις των χήρων που εργάζονται και μετά την 3ετία χάνουν το 50% της σύνταξης.

 

Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.


* Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.