ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ;
July 28, 2019
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ, ΑΝ ΔΕ ΜΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΟΥ;
July 29, 2019
ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ;
July 28, 2019
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΜΗΝΥΣΗ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΜΟΥ, ΑΝ ΔΕ ΜΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΟΥ;
July 29, 2019
Share
Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών σε εκατομμύρια συνταξιούχους,

λόγω της απόφασης του ΣτΕ του 2015, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές και θα έπρεπε να μην επιβάλλονται οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκε η συνταγματικότητα των περικοπών των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρέπει να θεωρείται καταδικαστική για τις απαιτήσεις που έχουν εγείρει οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Το επικρατέστερο από τα υφιστάμενα σενάρια είναι να καταβληθούν τα αναδρομικά ενός δεκαμήνου στους συνταξιούχους,

μέσα από ένα πρόγραμμα 36 έως 60 μηνιαίων δόσεων. Το συγκεκριμένο «πακέτο» αναδρομικών δεκαμήνου αφορά ποσά από 660 έως και 7.000 ευρώ. Το δημοσιονομικό κόστος θα «αγγίξει» περίπου τα 3,7 δισ. ευρώ.

Το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι να αποδοθούν αναδρομικά 3,5 ετών,

τα οποία θα υπολογίζονταν περί τις 30.000 ευρώ -μαζί με τα δώρα- ενώ το δημοσιονομικό κόστος θα εκτοξευόταν στα 12,5 δισ. Ευρώ.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αξιολόγηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας(συζήτηση στις 04/10/2017), η οποία θα κρίνει οριστικά όλες τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, είτε έχουν κάνει αγωγές είτε όχι.

Αν το ΣτΕ κρίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι συνταγματικός στον επανυπολογισμό, εκτιμάται ότι μάλλον κλείνει η “πόρτα” σε διεκδικήσεις αναδρομικών μετά τον Μάιο του 2016. Όσοι, ωστόσο, προσέφυγαν στα δικαστήρια και έχουν λάβει ήδη πρωτόδικη απόφαση για αναδρομικά πέραν του 2016, πιθανότατα θα δικαιωθούν και στο Εφετείο.

Όσοι ασκήσουν προσφυγή μετά τη νέα απόφαση του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου ενδεχομένως να μην έχουν περιθώριο διεκδικήσεων για αναδρομικά από 2016 και μετά.

  • Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.

* Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.