ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΚΥΡΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ;
August 5, 2019
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ;
August 7, 2019
Share
Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

 

  • Το επιτόκιο των δόσεων μειώνεται από το 5% στο 3% και για την ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως έγινε για τη ρύθμιση οφειλών προς την Εφορία.
  • Οι αλλαγές αφορούν χρέη, όπως προκύπτουν μετά από τη ρύθμιση, είτε ο ενδιαφερόμενος επιλέξει τον επανυπολογισμό, είτε όχι, μετά τα προβλεπόμενα «κουρέματα» στις προσαυξήσεις.
  • Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου στο 3% από 5% οδηγεί σε σημαντική ελάφρυνση.
  • Σε περιπτώσεις που η ρύθμιση διαρκέσει 10 χρόνια (120 δόσεις), η ελάφρυνση θα αγγίξει και τις 8 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Ειδικότερα, στο τέλος της 10ετίας, η συνολική επιβάρυνση από το ετήσιο επιτόκιο θα είναι κοντά στο 18% και όχι 26% επί της βασικής οφειλής που υπάγεται σε ρύθμιση.
  • Η ελάχιστη δόση παραμένει στα 50 ευρώ το μήνα, τόσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όσο και για τους εργοδότες, οι οποίοι οφείλουν εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ για τους εργαζομένους τους.
  • Οι εργοδότες μπορούν να λάβουν 50% «κούρεμα» προσαυξήσεων και τόκων, αν μπουν σε ρύθμιση με δόσεις (έως 120) και 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων, αν καταβάλλουν εφάπαξ την βασική οφειλή.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι των πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, έχουν βέβαια την δυνατότητα επιλογής επανυπολογισμού της οφειλής, μέσω του οποίου «κουρεύεται» η βασική τους οφειλή ως και πάνω από 50%. Παράλληλα, δικαιούνται και «κούρεμα» 85% στις προσαυξήσεις.
  • Για τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ η ελάχιστη δόση είναι στα 30 ευρώ. Οι αγρότες δεν εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά επωφελούνται από 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων.

Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα

πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.


* Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.