ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΛΥΣΩ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ;
September 8, 2019
Η ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΗ ΒΛΑΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ;
September 9, 2019
Share

Σε θέματα που αφορούν εργασιακές σχέσεις

και ρυθμίσεις  που αφορούν επιχειρήσεις σε σχέση με την προώθηση πλήρους απασχόλησης, με αφορμή σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ , αναφέρθηκε ο Νομικός-Εργατολόγος Γιάννης Κ. Καρούζος σε παρέμβασή του στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Σημείωσε αρχικά:

«Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις η κατάσταση στην αγορά εργασίας  είναι μια δύσκολη κατάσταση και παραμένει δύσκολη, και εκείνο που χρειάζεται είναι να διευκολυνθούν  οι επιχειρήσεις, όχι να απολύουν εργαζόμενους –διότι η απόλυση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τον εργαζόμενο και την οικογένειά του- , αλλά να προσλαμβάνουν κόσμο, να δημιουργηθεί ανάπτυξη και να βελτιωθούν οι δείκτες οικονομίας. Αυτό  είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει γιατί πολύ απλά το κόστος του μη μισθολογικού  κόστους  σε μια επιχείρηση , δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές,  για παράδειγμα , η φορολόγηση του εισοδήματος των μισθωτών και για τον εργαζόμενο και για τον εργοδότη  είναι πάρα   πολύ υψηλά στην Ελλάδα. Ξεπερνάνε τις δέκα μονάδες απ’  ότι  ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις  χώρες του ΟΟΣΑ , άρα γιατί  κάποιος να έρθει στην Ελλάδα όταν θα πληρώσει σχεδόν τα  διπλάσια του μισθού σε  ασφαλιστικές εισφορές και φόρους…. Αυτό λοιπόν  στην προτεραιότητα το βλέπει , απ’ ότι φαίνεται , η κυβέρνηση .. Όλα βέβαια είναι να τα δούμε διότι εξαγγελίες είχαμε και στο παρελθόν , να δούμε πως θα υλοποιηθούν».

Στην συνέχεια υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό εξαγγέλθηκε ότι θα μειωθούν οι εισφορές για όσους εργαζόμενους δουλεύουν με οκτάωρο ,δηλαδή σε όσους εργοδότες έχουν εργαζόμενους με  οκτάωρο . όχι με τετράωρα ή τρίωρα…Τόνισε επίσης  πως δεν θα βλαφτεί το ασφαλιστικό σύστημα  γιατί δεν θα μειωθούν οι εισφορές που αφορούν τον κλάδο σύνταξης  , αλλά σε κάποιους  άλλους φορείς που από τον μισθό του εργαζόμενου παρακρατείται ένα ποσό και αποδίδεται.

Σε ερώτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα που προωθούν την πλήρη απασχόληση απάντησε:  «Θα συνεχίσουν τα πρόστιμα να είναι αυστηρά  στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος φαίνεται ότι δουλεύει τετράωρο ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει παραπάνω ώρες και ταυτόχρονα θα ξέρει ο εργοδότης που είναι  παραβατικός διότι δεν δηλώνει τον εργαζόμενό του  κανονικά στον ΕΦΚΑ,τον υποδηλώνει , ότι ο εργαζόμενός  του  έχει δικαίωμα  σε μια αποζημίωση 10%  ανά ώρα απασχόλησης  «μαύρης»  εργασίας, ανασφάλιστης θα έλεγα εγώ…Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν ακόμη και να το  δηλώνει ,όμως θα πρέπει  πάλι να πληρώνει το 10% , που σημαίνει  στην πραγματικότητα ότι αποθαρρύνεται  να έχει ένα μοντέλο απασχόλησης  τετράωρο γιατί θα έχει ένα επιπλέον κόστος στην επιχείρησή του».

Τέλος  διατύπωσε την  «έκκληση»  για «την δημιουργία μιας εθνικής στρατηγικής ως προς την ανάπτυξη της εργασίας στην χώρα μας», επισημαίνοντας ότι  «η εργασία είναι το πρώτο πρόβλημα της χώρας, είμαστε πρώτοι στην ανεργία στην Ευρώπη και εξακολουθούμε να παραμένουμε πρώτοι», και  πρόσθεσε: «Όσο καλά και αν είναι τα μέτρα, και πράγματι κάποια είναι βοηθητικά για τους εργαζόμενους,π.χ. η πρόβλεψη να  είναι δίμηνο το χρονικό διάστημα που μπορεί  ο εργαζόμενος εάν είναι ανεξόφλητος να θεωρήσει ότι μπορεί να αποχωρήσει και να πάρει επίδομα ανεργίας, αυτό είναι φιλεργατικό μέτρο, όμως αν δεν υπάρξει μια γενικότερη φιλοσοφία ενταγμένη σε ένα πρόγραμμα κινήτρων και σε επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν  κόσμο έχοντας μια καλύτερη , για παράδειγμα,φορολογική μεταχείριση , ή μεταχείριση σε καλύτερες εισφορές, όπως έγινε παντού στην Ευρώπη όταν χώρες βρέθηκαν στην κατάστασή μας, αν δεν υπάρχει εθνική στρατηγική κάθε καλό μέτρο θα χάνεται σε ένα τεράστιο πηγάδι που είναι το πρόβλημα της  αγοράς εργασίας»

Από: Γιώργος Γκόντζος (ggontzos@yahoo.gr)

Πηγή: http://www.dimotikoradiofono.gr