ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ: ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ
October 7, 2019
ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ
October 8, 2019

Symbol of law and justice in the empty courtroom, law and justice concept.

Share
Του Γεωργίου Κουτσούκου*, Δικηγόρου εξειδικευμένου στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό δίκαιο

 

  • Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων για άθροισμα συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ μικτά. Το ΣτΕ σημειώνει ότι η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις μειώσεις των επικουρικών σε παρελθόντα χρόνο.
  • Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ποσοστό του 20% των εισφορών που προέβλεπε ο Ν. 4387/2016, την ίδια στιγμή που για τους μισθωτούς το ανάλογο ποσοστό είναι 6% και το υπόλοιπο καλύπτεται από τον εργοδότη. Η απόφαση φαίνεται εκ πρώτης όψεως -και τούτο αποτελεί εκτίμησή μας υπό επιφύλαξη -να διατάσσει την επαναφορά στις πάλαι ποτέ τεκμαρτές ασφαλιστικές κλάσεις, όταν, δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέδιδαν ανά δίμηνο σταθερό ποσό ασφαλιστικών εισφορών, ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο έβαινε αυξανόμενο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να υιοθετηθεί και το σενάριο της εγκαθίδρυσης ενός μόνιμου δικαιότερου και εύλογου ποσοστού, λαμβανομένου συμπληρωματικώς υπόψη ότι από την 1/1/2019 το ποσοστό του 20% μειώθηκε σε 13,3%, χάριν του εξορθολογισμού του συστήματος υπολογισμού εισφορών, αλλά και της αδήριτης ανάγκης ανακούφισης της τάξης των ελεύθερων επαγγελματιών-αυτοαπασχολουμένων από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις (συμπεριλαμβανομένης και της σκληρής φορολογίας).
  • Αναμφισβήτητη και ¨”κεκτημένη” θα πρέπει να θεωρηθεί η επιστροφή των αναδρομικών (σε όσες δόσεις και αν αυτή τελικώς αποφασιστεί να υλοποιηθεί) για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, προκύπτει σε σχέση με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων από το Μάιο του 2016 έως και το τέλος του Δεκεμβρίου του 2018. Μερίδα νομικών υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις εξακολουθούν να διατηρούνται ζωντανές για το διάστημα έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, καθώς οι επανυπολογισμένες συντάξεις εμφανίστηκαν στο σύστημα την 1/1/2019. Εάν θεωρηθεί, ωστόσο, ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό και νόμιμο τον επανυπολογισμό των συντάξεων, ακόμη και χωρίς να αφαιρεθούν οι παράνομες περικοπές των νόμων 4051 και 4093 (δεν γίνεται  σχετική διάκριση ή αναφορά στην απόφαση), τότε ομιλούμε για οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις αυτές.
  • Αντισυνταγματικό κρίθηκε το ποσοστό αναπλήρωσης των νέων συντάξεων του νόμου Κατρούγκαλου. Κομβικό σημείο των αποφάσεων αποτελεί η επισήμανση ότι δεν θα υπάρξει αναδρομική ισχύ. Επομένως, αφενός μεν θα πρέπει να θεσπιστούν νέα ποσοστά αναπλήρωσης για εκείνους που θα αιτηθούν σύνταξη από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ και έπειτα, αφετέρου δε δεν τίθεται θέμα επιστροφής “αναδρομικών” σε εκείνους που είχαν λάβει κύρια σύνταξη ή είχαν αιτηθεί κύρια σύνταξη έως και 12/05/2016.
  • Ο ΕΦΚΑ αναγνωρίζεται και νομιμοποιείται πλήρως ως ενιαίος φορέας, επομένως αποκλείεται η εφεξής αυτονόμηση των ήδη ενταχθέντων κλάδων (π.χ Δημόσιο), πλην των Ταμείων που έμειναν εξαρχής εκτός συστήματος ΕΦΚΑ (π.χ Τράπεζα της Ελλάδος).

Για τα ερωτήματα σας σχετικά με ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά θέματα πατήστε εδώ για να συμπληρώσετε την φόρμα.


* Ο Δρ. Γεώργιος Ι. Κουτσούκος είναι Εργατολόγος-Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, με πολυετή εξειδίκευση στο χειρισμό θεμάτων Ασφαλιστικού/Συνταξιοδοτικού δικαίου, με έμφαση στη συμβουλευτική φυσικών προσώπων ως προς τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος στα Ασφαλιστικά Ταμεία και τη διεκπεραίωση της συνταξιοδοτικής τους διαδικασίας, αλλά και στην καθοδήγηση Εταιρειών/Επιχειρήσεων ως προς τη διαχείριση των Ασφαλιστικών θεμάτων του προσωπικού τους.