Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

ΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ. ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ
October 13, 2019
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
October 13, 2019
Share

Από τη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως επιτρόπου αρμόδιας για την απασχόληση,

τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού το 2014, μία από τις κύριες φιλοδοξίες μου ήταν η ώθηση της αύξησης των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Περίπου πέντε χρόνια μετά, ο αριθμός των απασχολουμένων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο. Για την εύρεση εργασίας, είναι ζωτικής σημασίας να έχει κανείς τις σωστές δεξιότητες. Ωστόσο, ο τύπος των απαιτούμενων δεξιοτήτων αλλάζει τόσο γρήγορα όσο και η σύγχρονη κοινωνία μας. Η διά βίου μάθηση είναι το κλειδί για την ενίσχυση των εργασιακών ευκαιριών. Στο πλαίσιο αυτό, είμαι πεπεισμένη ότι οι επαγγελματικές δεξιότητες προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά την παροχή απαραίτητων δεξιοτήτων σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ώστε αυτοί να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες. Για τον λόγο αυτόν, προωθώ την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ήδη από την πρώτη ημέρα της θητείας μου.Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος εξεύρεσης θέσης στην αγορά εργασίας. Το 2018 το ποσοστό απασχόλησης νεαρών αποφοίτων ήταν 79,5%, σε σύγκριση με το 66,3% νέων πτυχιούχων γενικής ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εισέρχονται στην αγορά εργασίας. Και έχει αποδειχθεί ότι οι ενήλικοι που συμμετέχουν στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση βελτιώνουν την απόδοσή τους στην εργασία.

Παρά την αξία της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τη θεωρούν «δεύτερη επιλογή»

ή υποδεέστερη κατά κάποιον τρόπο σε σχέση με εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης. Για τον λόγο αυτόν λοιπόν είναι τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Επαγγελματικών Δεξιοτήτων. Στην τέταρτη χρονιά της διοργάνωσής της, η Εβδομάδα γιορτάζει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε όλες τις μορφές της και θέτει στο επίκεντρο όλες τις δυνατότητες αυτής της ευρείας εκπαίδευσης. Χιλιάδες εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2019 αλλά και κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας, που θα θέσουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο επίκεντρο της προσοχής σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας για τους νέους βελτιώνεται,

αλλά το επίπεδο της ανεργίας εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο, η ανεργία των νέων έχει μειωθεί σημαντικά από την κορύφωσή της στα μέσα του 2013. Εχουν θεσπιστεί μείζονες μεταρρυθμίσεις για την αναβάθμιση του συστήματος επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα, η ελκυστικότητά του όμως παραμένει χαμηλή. Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την αξιοποίηση των πρωτοβουλιών που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ούτως ώστε να βελτιωθούν ο ρόλος και η εικόνα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα και να επεκταθεί το σύστημα μαθητείας.

Η κυρία Μαριάν Τίσεν είναι ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού.

Πηγή: BHMA