ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 984 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΟΥΖΟΥ

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ;
November 6, 2019
ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΜΟΥ;
November 8, 2019
Share

Η τοποθέτηση του εργατολόγου Γιάννη Καρούζου στον “Αθήνα 984”, σχετικά με την ανεργία στην Αθήνα.

Ακούστε τη συνέντευξη:

 

Υπόθεση Εργασίας – Η Ανεργία Στην Αθήνα

Ο Αθήνα 9.84, από τις 12 το μεσημέρι, ανοίγει τον φάκελο «Ανεργία στην Αθήνα». Ένα πρόβλημα που έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε κάθε γειτονιά της πόλης και απειλεί να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υψηλότερος αριθμός ανέργων μεταξύ οκτώ όμορων δήμων, καταγράφεται στο Δήμο της Αθήνας. Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι αγγίζουν τις 69.000.

 

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Οργανισμού, για τον Σεπτέμβριο, η ανεργία στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, διαμορφώνεται ως εξής:

Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι, ανέρχονται σε 99.482.

Οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όσοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για τουλάχιστον ένα έτος, ξεπερνούν το 50% (57.685).

Επίδομα, λαμβάνουν μόλις 15.918.

Σημειώνεται ότι οι άλλοι επτά, είναι οι Δήμοι Βύρωνα, Γαλατσίου,Δάφνης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής και η Νέα Φιλαδέλφεια.

Ειδικά για τον Δήμο της Αθήνας:

Στα όρια του, καταγράφονται 68.611. Δηλαδή , τα 2/3 των ανέργων στο σύνολο του Κεντρικού Τομέα Αθηνών του ΟΑΕΔ.

Ο Δήμος της Αθήνας, είναι πρώτος και με πολλή μεγάλη διαφορά στην ανεργία, από την δεύτερη περιοχή. Πρόκειται για την Ηλιούπολη, όπου καταγράφονται 6.164 άνεργοι.

Στο σημείο αυτό, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πληθυσμιακή διαφορά μεταξύ των περιοχών στις οποίες αναφερόμαστε.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση του φαινομένου στην Αθήνα, παραμένει μεγάλη.

Στόχος, είναι μέσα από την διερεύνηση, κυρίως των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ανεργίας, να συμβάλουμε στην εξεύρεση λύσεων.

Η Αθήνα, τον υψηλότερο και με διαφορά αριθμό ανέργων σε σχέση με επτά όμορους Δήμους.

Η ανεργία, είναι ένα ντόμινο με βαριές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Την συναντάμε σε μελέτες ειδικών για την επί σειρά ετών σκληρά δοκιμαζόμενη εθνική οικονομία, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα. Γύρω μας…

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την φτώχεια, την μείωση των μισθών, καθώς και τον περιορισμό των φορολογικών και των ασφαλιστικών εσόδων.

Η αντιμετώπιση της, δεν μπορεί να γίνεται αποσπασματικά, ούτε με προγράμματα απασχόλησης ακατάλληλα σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας από περιοχή σε περιοχή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι τόσο για την Αθήνα όσο και για ολόκληρη την επικράτεια:

Η μακροχρόνια ανεργία, ο σκληρός πυρήνας του αναξιοποίητου ανθρώπινου δυναμικού και η λεγόμενη “άνεργη ανάπτυξη” (ναι, υπάρχει κι αυτό) που θα μας εξηγήσουν οι ειδικοί στις συνεντεύξεις που θα ακολουθήσουν.

Πρόκειται για την ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων, η οποία υπάρχει, καταγράφεται αλλά συντελείται σε τομείς που δημιουργούν περιορισμένες θέσεις εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση- κλισέ, ευημερούν οι αριθμοί αλλά όχι οι άνθρωποι.

Την έρευνα  επιμελούνται ο Δημήτρης Κωστάκος και η Χριστιάννα Κούσιου.

Ρεπορτάζ, Καλλιόπη Ασλανίδου και Κώστας Κορέλλης.